Krofe golta kot za stavo. Foto: EPA
Krofe golta kot za stavo. Foto: EPA
Jessica Simpson s soprogom Nickom
Mladoporočenca s slabimi prehranjevalnimi navadami? Foto: EPA

Izmišljene televizijske osebe, kot je krofe goltajoči risani junak Homer Simpson, naj bi pri otrocih spodbujale nezdrav slog prehranjevanja in pripomogle k vse višjemu odstotku predebelih otrok v zadnjih letih.

Kritike padajo tudi na račun resničnih televizijskih oseb, kot so tekmovalci v resničnostnih šovih. Deset odstotkov staršev, ki so jih anketirali, se je pritožilo zaradi pretiravanja tekmovalcev z ocvrto hrano in alkoholom, kar naj bi negativno vplivalo na prehrano otrok, ki oddaje spremljajo.

Od zgodnjih devetdesetih let naj bi se odstotek predebelih otrok v Veliki Britaniji, starih od 6 do 15 let, potrojil. Stanje je podobno povsod na Zahodu. Strokovnjaki se bojijo, da bi bila težava lahko "potencialno nevarna", saj se 57 odstotkov anketiranih staršev boji sporov s svojimi otroki glede zdravega prehranjevanja, večina bi se jih raje vdala zahtevam svojih potomcev, da bi se le izognili prepirom.

Raziskovalci pri britanski družbi Somerfield so presenečeni nad izidi raziskave in menijo, da otroci potrebujejo nove, zaupanja vredne idole, ki bodo pripomogli k uspehu prizadevanj, da bi zdravo prehranjevanje med mladimi postalo "kul".