Za domovino sladoleda velja Italija - od tam se je sladoled razširil na francoski dvor in pozneje še v Veliko Britanijo. Foto: EPA
Za domovino sladoleda velja Italija - od tam se je sladoled razširil na francoski dvor in pozneje še v Veliko Britanijo. Foto: EPA

Čeprav gre le za zmrznjeno mleko oziroma smetano z dodanimi barvili, aromami in raznimi izvečki, je to ena najbolj priljubljenih sladic na svetu. Za nekakšnega prednika sladoleda velja jed, ki so jo okoli leta 500 pred našim štetjem izumili v tedanji Perziji za najvišje predstavnike plemstva - iz rožne vode in rezancev so naredili nekakšen puding, mu dodali žafran, sadje in razne začimbe ter vse skupaj dobro ohladili.

Prvi sladoled, podoben današnjemu, je nastal okoli leta 62 našega štetja, ko je cesar Neron poslal sužnje v Apenine po sneg, ki so mu nato dodajali med in oreščke, pozneje pa tudi sadje. Skozi stoletja so način priprave in recepte skrbno izpopolnjevali. Ko se je leta 1533 Firenčanka Catarina de Medici poročila z vojvodo Orleanskim, ki je po smrti starejšega brata postal francoski kralj, je s sabo pripeljala četo kuharjev, ki so sorbete predstavili francoskemu dvoru. Od tem se je sladoled razširil tudi na angleški dvor in pozneje po vsem svetu.

Maguelonne Toussaint Samat v svoji Zgodovini hrane sicer piše, da so prvi stroj za izdelavo sladoleda izumili na Kitajskem, a za svoje trditve ne ponuja nobenih dokazov.

Tanja Kozorog

Sladoled je najbolj priljubljena poletna sladica, ki z nešteto različnimi okusi navdušuje staro in mlado. Foto: EPA
Kitajski deklici se s sladoledom hladita na vroč poletni dan v parku sredi Pekinga. Foto: EPA
Sladoled se prileže ob vsakem trenutku - tudi med premorom med delovnim časom kot zgovorno kaže slika indijskega dečka, ki sicer dela kot solinar. Foto: EPA
Mmmmmmmm, ta okus je odličen, si najbrž misli Nemec, ki ga je fotograf ujel v trenutku, ko si je privoščil kepico sladoleda. Foto: EPA
Mami, mami! Takooo velik sladoled hočem! Foto: EPA
Čeprav velja, da si sladoleda najbolj želijo najmlajši, vanj z veseljem ugiznejo tudi starejši. Na sliki je prebivalec doma za ostarele v Leidenu na Nizozemskem. Foto: EPA
Sladoledarje srečujemo po vsem svetu, tudi sredi mestnega vrveža v Manili ... Foto: EPA
... bodisi na plaži v Carnonu v Franciji. Foto: EPA
Poleg različnih okusov si lahko privoščite tudi posebne sladolede, na primer razstrupljevalnega, kot je ta na sliki. Prodajajo ga v veleblagovnici Harrod's v Londonu in poleg osnovnih sestavin vsebuje še izvlečke zdravilnih rastlin kislice, bresta, turške rabarbare, rdeče detelje, mlečne bodljike, aloe vere, repinca, vodne kreše in morskih alg. Sladoled naj bi pomagal pri težavah s prebavo, čistil jetra in pripomogel k lepši koži. Porcija stane okroglih 10 evrov. Foto: EPA
Na Dunaju so izumili celo sladoled za pse, ki so ga poimenovali dogissimo. Sladoled je brez mlečnih maščob in sladkorja, na voljo pa je v okusih vanilije, vanilije in riža ter soje. Foto: EPA