Tradicionalno rekordersko jed so v kotlu, ki je imel več kot dva metra premera in je tehtal dobrih 400 kilogramov, skuhali 7. avgusta na Pomurskem poletnem festivalu v Veliki Polani. Kotel so napolnili z vodo, nato pa je šestčlanska kuharska ekipa, ki so jo sestavljali Jože Hozjan, Jože Jaklin, Emil Tkalec, Roman Žižek, Bojan Vinčec in Drago Žižek, začela pripravljati sestavine.
Za kuhanje bujte repe za Guinnessov svetovni rekord so uporabili: 93,60 kg svinjskega mesa (pleče), 185,70 kg svinjskih reber, 42,10 kg čebule, 4,470 kg česna, 4,990 kg soli, 0,074 kg lovorjevega lista, 0,551 kg popra, 2,017 kg suhe mešanice začimb, 0,074 šetraja, 235,70 kg kisle repe, 20,80 kg prosene kaše, 5,041 kg moke, 4,270 kg masti, 1,273 kg rdeče paprike in 715 litrov vode.
Celotno kuhanje je trajalo 6 ur in 48 minut, ko pa so odšteli začetno izmerjeno težo praznega kotla, so dobili končno težo bujte repe, ki se je vpisala med Guinnessove svetovne rekorde in znaša 1.089,50 kg, so danes sporočili organizatorji, Društvo za šport, turizem, razvoj in kulturo Slovenije.
Da ne bo šlo v pozabo ...
Zapisali so, da je že nekaj let tlela ideja, da bi se preizkusili v postavljanju Guinnessovega svetovnega rekorda, zato so se letos odločili skuhati največjo bujto repo. "Z namenom, da receptura in način priprave te tradicionalne jedi ne bosta šla v pozabo in ju bomo tako ne samo zapisali, pač pa tudi primerno dokumentirali za prihodnje rodove," so dodali.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje