Špansko podjetje Novameat, ki je svojo tehnologijo razvilo leta 2018, je na svetovnem kongresu mobilne telefonije v Barceloni predstavilo, kako njihov najnovejši 3D-tiskalnik izdeluje hrano. Vedno več je namreč povpraševanja po alternativnih oblikah mesa, ki bi temeljile na rastlinah, tako pa so se odločili, da bodo tehnologijo 3D začeli uporabljati za izdelovanje vegetarijanskih zrezkov. Za to potezo so se odločili tudi iz okoljevarstvenih razlogov. "Živalsko meso želimo zamenjati z nečim, kar je boljše za planet, za nas in za živali," je povedal Alexandre Campos, ki je na čelu razvoja tega podjetja.

"Bil sem pozitivno presenečen, saj nisem pričakoval, da bodo tako dobro zadeli strukturo," je dejal Ferran Gregori, ki je poskusil enega izmed izdelkov, in poudaril, da se mu na dotik ni zdel kot običajni zrezek. Namen podjetja je bilo ravno poustvariti mišična vlakna živalskega mesa, vendar pri tem uporabiti sestavine, ki so v celoti rastlinskega izvora.

Podjetje 3D-tehnologijo uporablja, da preizkuša recepte – sestavine predstavljajo in testirajo v manjših količinah oziroma kapsulah, saj je tak proces cenejši, kot če bi se že na začetku lotili množične proizvodnje. Ko vzorec označijo za uspešen, lahko začnejo preizkušeno proizvajati v večjih količinah in napravah, brez uporabe 3D-tehnologije. Tako lahko proizvedejo do 500 kilogramov umetno proizvedenega mesa na uro.

Zaposleni upajo, da bodo prihodnje leto dosegli tudi množični trg, Novameat namreč namerava svoje izdelke prodajati neposredno strankam in podjetjem, kot so restavracije, ki jih zanima proizvajanje mesa rastlinskega izvora. Campos napoveduje, da bo industrija hrane rastlinskega izvora v bližnji prihodnosti vedno bolj cvetela.