Margo in Egle na poti do zmage. Foto: EPA
Margo in Egle na poti do zmage. Foto: EPA
Ta Irec ni imel za zmago nobene možnosti, saj je na hrbtu prenašal 118 kilogramov težko ženo. Foto: EPA
Tekmovalci so se namočili tudi v bazenu. Foto: EPA

Letos je najhitreje 253,5 metra na progi z različnimi ovirami med 40 pari iz desetih držav pretekel Margo Uusorg. Nenavadno tekmovanje je potekalo v soboto v odmaknjeni finski vasici Sonkajarvi.

Pravila so enostavna: moški mora z žensko na hrbtu, ki ni nujno njegova žena, čim hitreje priti na cilj, pri tem pa se mora namočiti tudi v bazenu in premagati postavljene ovire.

Ženska mora tehtati najmanj 49 kilogramov, v pravilniku pa je tudi zapisano, da morajo pari na nenavadno dirko obvezno priti dobre volje.

Pomembna je taktika
Zmagovalca, 25-letni Margo in njegov "tovor", 23-letna prijateljica Egle Soll, sta za razdaljo porabila komaj 59 sekund.

Izbrala pa sta si zanimiv položaj: Egle se je namestila na Marga na način, ki so ga že poimenovali "estonska nošnja" - z nogami se je oklenila fantovega vratu in visela z glavo navzdol.

Estonec je bil za spretnost in hitrost nagrajen z mobilnim telefonom in količino piva v teži svoje partnerke.

Skrivnost družine Uusorg
Zanimivo, to je bila njegova četrta zmaga na tem tekmovanju in že tretja zapovrstjo za njegovo družino. Njegov brat Madis je zmagovalec namreč postal lani.

Uusorg, ki je zaposlen v Stockholmu kot veleposlanikov voznik, je povedal: "Nimam nobene skrivnosti, kako priti do zmage. Le tečem na vso moč in upam, da bodo noge zdržale do cilja."

Posvaril pa je, da bo drugo leto konkurenca še hujša, saj se bo na tekmovanje prijavil še eden od njegovih bratov, ki je estonski rekorder na 800 metrov.

Prišel je tudi Rodman
Zmagovalni par je nagrade prejel iz rok košarkarske legende Dennisa Rodmana, ki pa je sodelovanje na tekmovanju odklonil, saj naj ne bi imel ne primerne žene ne dovolj treninga.

Obljubil pa je, da bo v prihodnje prenašal nakoli svoje otroke in se tako pripravil za drugo leto.

Med finskimi gozdovi in jezeri
Domiselno prireditev, le nekaj ur stran od začetka arktičnega kroga, si je ogledalo približno 9.000 obiskovalcev.

Prvo tovrstno tekmovanje so priredili leta 1992, zanj pa so dobili idejo v neki finski legendi, po kateri je bila kraja žensk nekdaj običajna stvar na tem območju.