Foto:
Foto:
14. februar - čas za ljubezen in čas za grenke spomine. Foto: EPA

Mnogi razočarani in zapuščeni ljubimci se strinjajo, da je valentinovo odlična priložnost, da razjezimo nekdanjega partnerja - v ZDA že konec januarja cveti "strupeni uvod v valentinovo", ko po pošti potujejo zagrenjena pisma, pogrebni venci, pokvarjena čokolada in celo mrtve ribe.

Poceni očiščenje
Alan Harris, ustanovitelj spletne strani, ki na željo stranke pošlje - največkrat nepodpisana - "strupena pisma, kartice in majice" nekdanjim partnerjem, je razložil: "Konec januarja imamo res veliko dela. Nekaterim ljudjem se zdi pošiljanje 'strupenih' spominkov očiščevalno. Na neki način je podobno obisku pri psihiatru, a je precej ceneje." Harrisov moto je "Ko ti ni vseeno, pošlji najslabše!". Med letošnjimi najbolje prodajanimi izdelki je "voščilnica" s kratkim stavkom: "Ne zmorem povedati!", ki je napisan z rdečimi črkami na črni podlagi, ko pa se kartica odpre, srečni naslovnik zagleda roko z dvignjenim sredincem.

Končati ali nadaljevati?
V ZDA sicer tedne med novim letom in valentinovim opisujejo kot "sezono za konec ljubezni". To je potrdila tudi raziskava, v kateri so ugotovili, da je v tem času verjetnost za končanje zveze dvakrat večja kot sicer. "Ljudje se velikokrat obnašamo nerazložljivo, po nekem vzorcu - mnogo jih decembra prenaša partnerja le zato, da med prazniki niso sami. Ko pa se praznovanja končajo, je čas za razmislek. Nadaljevati ali končati?"

Pogrebni venec za konec ljubezni
Različne spletne strani z zgovornimi imeni, kot so Obup in Mrtve vrtnice, ponujajo zelo zanimive storitve. Nekoč ljubljenemu sovražniku pošljejo kartico z rdečo vrtnico in besedilom: "Bil si ustvarjen zame. Morda kot kazen." Zelo dobro gredo v promet tudi vrtnice, ampak le tiste z največjimi trni, pogrebni venci, črno pobarvane rože in stopljena čokolada in bomboni s pretečenim rokom trajanja. Za tiste, ki se jim zdi vse to premalo, pa spletna stran "maščevanje" obljublja pošiljke smrdljivih mrtvih rib.