Vedno je oblečen v stroga enobarvna, precej ohlapna oblačila. Je to res modni trend? Foto: EPA
Vedno je oblečen v stroga enobarvna, precej ohlapna oblačila. Je to res modni trend? Foto: EPA

V Severni Koreji je Kim vzpostavil pravi kult osebnosti, mnogi prebivalci te komunistične oaze celo verjamejo, da lahko "ljubljeni vodja" z močjo misli spreminja tudi vreme. Tokrat pa se v svetovnih časopisih ni pojavil zaradi kakšne izmed svojih neverjetnih sposobnosti ali groženj z jedrskim orožjem, ampak zaradi navedb v domačem časopisu.

"Veličasni videz našega velikega generala"
V Rodong Sinmunu, časopisu komunistične stranke, so namreč zapisali, da je njegova tipična obleka, ki je postala tudi njegov zaščitni znak, znana in zaželena po vsem svetu, saj "spodbuja domišljijo ljudi".

"Razlog za to, da je Kim postal eden tistih, ki postavljajo svetovne modne smernice, je v tem, da je veličastni videz našega velikega generala, ki vedno na uradnih dolžnostih nosi skromno, preprosto obleko, navdihnil mnoge ljudi po vsem svetu. Povedano na kratko, njegov videz plemenitega moža je neverjetno odličen in pomemben."

Članek je še citiral besede nekega neimenovanega francoskega modnega poznavalca, ki je dejal, da svetovna moda sledi slogu Kim Džong Ila. "Slog njegovega oblačenja, ki se hitro širi po svetu, je fenomen, ki ga svet še ni videl," naj bi izjavil Francoz.

Nekaj je res - sledi svojemu slogu
Kimov "kostum" običajno sestavljata jopič na zadrgo in hlače na rob v isti barvi, običajno je to modrosiva ali kaki. 68-letni voditelj se od tega kompleta le stežka loči, v njem sprejema tudi tuje goste. Pozimi, ko gre na prosto na mraz, ga je videti v krzneni kučmi in široki vetrovki, poleti pa si nadene temnomodre hlače in prav takšno srajco s kratkimi rokavi.

Nekaj videzov Kim Džong Ila si oglejte v spodnji galeriji.