Namesto da bi nogometaši imeli doma veliko podporo, njihove tekme ne bodo odmevale niti v njihovi domovini. Foto: EPA
Namesto da bi nogometaši imeli doma veliko podporo, njihove tekme ne bodo odmevale niti v njihovi domovini. Foto: EPA
Kim Džong Il
Nedavno je časopis, ki je v državni lasti, sodržavljanom predpisoval modne smernice glede pričesk. Foto: EPA

Pri nas si tega zagotovo nihče ne bi drznil, povsem drugače pa je v Severni Koreji, kjer o praktično vseh stvareh, pomembnih in nepomembnih, odloča le en človek - voditelj Kim Džong Il.

Zmago se razglaša, o porazu se molči
Kim je že napovedal, da si njegovi sodržavljani tekem iz Južnoafriške republike ne bodo mogli ogledati v živo, državna televizija pa je dobila dovoljenje le za prikaz vrhuncev vsake tekme in še to pod enim, zelo pomembnim pogojem - če bodo Severni Korejci zmagali.

Ta odločitev pomeni, da 99 odstotkov prebivalcev te azijske komunistične trdnjave sploh ne bo izvedelo, kako uspešni so njihovi nogometni idoli - razen, če bodo premagali kakšnega nasprotnika, kar pa bi bilo, glede na to, da je že sama uvrstitev med 32 najboljših ekip na svetu uspeh, veliko presenečenje.

Navijačev ne bo videti
Če bodo Severni Korejci že imeli to srečo, da bodo lahko videli vrhunce tekme, ki se bo končala z zmago njihove reprezentance, pa bodo televizijci posnetke izrezali tako, da bo iz njih jasno razvidno, da so bili Azijci mnogo boljše moštvo na zelenici. Televizijski signal za vse druge tekme preostalih reprezentanc pa bo onemogočen. Prav tako bo severnokorejska televizija namenoma zabrisala vse oglase, ki se bodo vrteli ob robu stadiona, prav tako pa ne bodo vidni niti navijači nasprotnega moštva.

Mike Breen, pisec knjige o Kimu, je za britanski Telegraph dejal: "Kot vse druge stvari v državi bo vladajoči režim skrbno nadziral tudi potek svetovnega prvenstva. Država sploh ni plačala televizijskih pravic za žive prenose tekem, ampak si bodo nekaj posnetkov "izposodili" od južnih sosedov in jih potem izrezali in spet sestavili tako, da bo potek tekme ustrezal Kimu."

Leta 1966 "krvniki" Italijanov
Samo peščica najvidnejših predstavnikov bo imela dostop do satelitskih programov, prek katerih si bodo lahko ogledali tudi boje drugih reprezentanc. "Večina ljudi pa se bo morala zadovoljiti z zelo pristranskimi poročili s tekem, ki pa bodo predvajani nekaj ur, ali celo dni po odigrani tekmi. Poraze pa bodo kar ignorirali. Prav zanima me, ali bo televizija, potem ko bodo njihovi izbranci izpadli, sploh še kaj poročala o prvenstvu," je dejal Breen.

Severna Koreja se je med svetovno nogometno elito uvrstila prvič po 44 letih. Njihovega zadnjega nastopa, leta 1966 v Angliji, se še posebej dobro spomnijo Italijani, ki so jih Severni Korejci premagali z 1:0 in se nato uvrstili v četrtfinale.