Črna oblačila so vroče blago na Tajskem, številni prodajalci so tako tudi zvišali ceno črnih oblačil. Foto: Reuters
Črna oblačila so vroče blago na Tajskem, številni prodajalci so tako tudi zvišali ceno črnih oblačil. Foto: Reuters
Sekretar finančnega ministrstva Somčaj Sujapongse je sporočil, da bo državna banka poklonila osem milijonov črnih majic tistim, ki si jih sami ne morejo privoščiti. Foto: Reuters

Tajska vlada se je odločila, da bodo v času žalovanja javni uslužbenci morali nositi črna oblačila, k temu pa je pozvala tudi druge prebivalce.

Trgovine po celotni Tajski so na police takoj postavile črna oblačila, ki so vroče blago. "Pozno sem od dobavitelja dobila črna oblačila, zato sem za zdaj ostala pri tem, kar imam," je dejala prodajalka Piyada Sripciachai in dodala, da je barvna oblačila skrila.

"Vse črne kratke majice sem prodala danes zjutraj, za popoldne imamo le še bele," je povedal Pornthep Čaroenkulsak.

Bela in druge temne barve, denimo siva, veljajo za barve žalovanja. "To vpliva na naš posel, saj ni dovolj materiala, da bi uresničili vsa naročila. Veliko povpraševanje po črnem in belem tekstilu ni le zaradi oblačenja, ampak tudi dekoracije," je za DPA pojasnila tajska tekstilna tovarna.

Vsaj črni trakovi ali pentlje
Številni Tajci, ki se niso oblekli v črno, naj bi že bili deležni kritik. Oblasti opozarjajo, da si številni ne morejo privoščiti črnih oblačil, cene zadnjim so tudi poskočile, zato naj bodo zaradi tega strpni.

"Tisti, ki se ne morejo obleči v črno ali belo, lahko nosijo žalne simbole, kot so črni trakovi ali pentlje," je sporočil vladni tiskovni predstavnik Sansern Kaevkamnerd.

Sekretar finančnega ministrstva Somčaj Sujapongse je sporočil, da bo državna banka poklonila osem milijonov črnih majic tistim, ki si jih sami ne morejo privoščiti.