Samovozeče vozilo podjetja Cruise. Foto: AP
Samovozeče vozilo podjetja Cruise. Foto: AP

Samovozeče vozilo podjetja Cruise se je brezskrbno in brez luči peljalo po cesti v San Franciscu, ko ga je opazila policijska patrulja. Policista sta med pregledom na veliko začudenje ugotovila, da v avtomobilu ni voznika.

"Nikogar ni notri. To je noro," je na videoposnetku, ki je postal hit Instagrama, slišati enega izmed policistov, potem ko je neuspešno skušal odpreti vrata na šoferjevi strani. Takoj ko se je policist umaknil vozilu s poti, je to "pobegnilo" prek naslednjega križišča in se nato ustavilo.

Dogajanje v slogu prvoaprilske šale je nasmejalo precej številno občinstvo, ki je 1. aprila zvečer spremljalo nenavadno dogajanje.

Podjetje Cruise, podružnica podjetja General Motors, je moralo seveda pojasnjevati dogodek. Za izklopljene sprednje luči so okrivili človeško napako, vozilo pa je med policijskim pregledom "pobegnilo", ker se je prestavilo "na najbližjo varno lokacijo".

Cruise ima sicer vzpostavljeno posebno telefonsko številko, ki jo lahko pokličejo policisti, če ustavijo samovozeči avtomobil.

Policija v San Franciscu je pozneje sporočila, da je policistom po incidentu uspelo vzpostaviti povezavo z upravljavcem vozila na daljavo, nato je nadzor nad vozilom prevzela ekipa za vzdrževanje. Podjetje sicer za nedavni incident oziroma vožnjo brez prižganih luči ni prejelo nobene kazni.

Direktor še prejšnji mesec opozarjal prav na to težavo

Generalni direktor Cruisa Kyle Vogt je še prejšnji mesec opozarjal, da morajo rešiti prav to težavo – kako bo samovozeče vozilo komuniciralo z ljudmi. Poudaril je, da mora vse potekati tekoče, če samovozeči avtomobil ustavi policija.

Nekaj tednov pozneje so teorijo preizkusili v praksi in ugotovili, da zadeva očitno še ne poteka popolnoma gladko, kljub temu pa so se izognili policijski globi.

Podjetje Cruise trenutno testno upravlja manjše število samovozečih vozil v gosto naseljenem San Franciscu, s katerimi javnosti trenutno omogočajo brezplačne vožnje. Podjetje mora zadostiti še nekaj regulacijam, preden bodo lahko zagnali plačljivo storitev.