Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

V prvem delu tekmovanja je deset tekmovalcev najprej pripravljalo klasične, vsem poznane koktajle. "Barmani se moramo najprej naučiti priprave klasikov, saj so to osnove," je pojasnil eden izmed treh sodnikov Kevin Kos. Šest najboljših barmanov prvega dela si je prislužilo vstopnico v finale. V njem so pripravili svoje kreacije oziroma izpeljanke koktajla Tom Collins.

Tom Collins

Večina klasični napitek zamenja za gin tonik, vendar pri tem koktajlu ne uporabljamo tonika, ampak običajno mineralno vodo. Navadno se pijači dodata še limonov sok in sladilo.

Sodniki so po besedah Kosa ocenjevali videz in okus koktajla, uporabo lokalnih sestavin, pa tudi nastop tekmovalca. Vsak tekmovalec je imel za predpripravo na voljo štiri minute, nato pa je moral koktajl zmešati v osmih minutah. Strokovno komisijo sta poleg Kosa sestavljala še Jan Križaj in Aleksandra Lavrova, predstavnica podjetja Maison Ferrand, poroča STA.

Pijača, prepojena s slovensko tradicijo

Pilko se je po idejo za svojo izpeljanko ozrl k slovenski tradiciji – ajdovim žgancem s kislim mlekom. Koktajl je pripravil iz popečene ajde, prepojene z ginom. Pijači je dodal sodo, narejeno iz sveže stiskanega soka vipavskih breskev in sirotke jogurta, ki jo je dodatno oplemenitil z breskvinimi koščicami. Svoj koktajl je poimenoval Peach, don't kill my vibe.

"Galov koktajl je zajemal celoto, ki smo jo iskali. Vidi se, da je že izkušen maček," je poudaril Kos. Rezultati prvih treh uvrščenih so bili po njegovih besedah sicer zelo tesni, saj so vsi trije tekmovalci uporabili trajnostne metode, še piše STA.