Volitve v Indiji potekajo več tednov. Foto: AP
Volitve v Indiji potekajo več tednov. Foto: AP

Šjam Saran Negi je bil domnevno prvi človek v Indiji, ki je po osamosvojitvi države leta 1951 oddal izpolnjeno glasovnico, volil pa je na vseh volitvah od takrat. Tudi na zadnjih volitvah, le tri dni pred smrtjo, je opravil svojo državljansko dolžnost.

Upokojeni učitelj naj bi bil prvi volivec v samostojni Indiji, ker se je njegovo volišče v zvezni državi Himačal Pradeš leta 1951 odprlo pet mesecev pred preostalimi zaradi morebitnega močnega sneženja.

Izidi takratnih volitev so bili zelo jasno, saj je indijski nacionalni kongres na čelu z Javaharalom Nehrujem zmagal z ogromno razliko, Nehru pa je postal prvi predsednik vlade v samostojni Indiji.

Pred nekaj dnevi so člani volilne komisije za Negija razvili rdečo preprogo, saj je predčasno oddal svoj glas na volitvah, ki se bodo končale 12. novembra. Indijski mediji so zapisali, da je Negi takrat prvič v življenju zaradi bolezni svojo glasovnico poslal po pošti.

Leta 2014 je simbol demokracije v Indiji postal tudi častni član indijske volilne komisije. S to gesto so želeli spodbuditi ljudi, da gredo volit. ''Mladi morajo prihajati na volitve in se udeleževati demokratičnega procesa. Volilna pravica ni le pravica, ampak tudi dolžnost,'' je povedal takrat.

Negiju se je poklonil tudi indijski premier Narendra Modi, oblasti pa so zatrdile, da bo prvi volivec pokopan z vsemi častmi v domači vasi Kalpa.