Argentinski tango teče po žilah domačinov. (fotografija je arhivska).Foto: EPA
Argentinski tango teče po žilah domačinov. (fotografija je arhivska).Foto: EPA

Marsikateri turist si želi v prestolnici Argentine plesati argentinski tango, a plesa, čigar korakov ni najlažje usvojiti, ne obvladajo. Da se brez znanja podajo na plesišče, predvsem na milongah, družabnih dogodkih čez leto, kjer se pleše argentinski tango, pa je lahko neprijetna izkušnja.

Plesalci začetniki se tako na plesnih nočnih izletih po Buenos Airesu lahko zanesejo na pomoč profesionalnih plesalcev in plesalk tanga. "Brez pomoči nekoga, ki prihaja iz tega sveta, je lahko izkušnja zastrašujoča," je povedal plesalec David Tolosa. Dodal je, da je lahko predvsem za ženske, ki potujejo same, frustrirajoča izkušnja, ko morajo ob plesišču, kot je navada, čakati na povabilo na ples, ki morda nikoli ne pride.

V prestolnici je pravkar potekalo tudi finale svetovnega prvenstva v tangu. Foto: EPA
V prestolnici je pravkar potekalo tudi finale svetovnega prvenstva v tangu. Foto: EPA

"Ženske, ki nimajo svojega soplesalca, me rade najamejo," je dodal 35-letnik. Njegove stranke so skoraj izključno iz tujine, večinoma ženske, predvsem Azijke, Japonke, Kitajke, pa tudi Francozinje in Britanke. Te za soplesalca preračunano odštejejo približno 45 evrov. Tolos je najbolj zaposlen avgusta, ko v argentinskem glavnem mestu gosti letni festival tanga.

"V tangu obstajajo določeni kodeksi obnašanja"

Večina najetih plesalcev, kot je Tolosa, deluje samostojno, a v Buenos Aires je tudi dom agencij, kot je agencija TangoTaxiDancers. Ta se ponaša 17-letnimi izkušnjami in ponuja tako zasebne plesne lekcije kot tudi samostojne plesne izlete.

"V tangu obstajajo določeni kodeksi obnašanja, na primer, kako nekoga povabiti na ples," je pojasnila 28-letna plesalka in učiteljica Laura Florencia Guardia. Dodala je, da obstaja še veliko tradicionalnih navad, kot je na primer povabilo na ples zgolj s pogledom prek mize. "Tudi tega se morajo ljudje naučiti, zato je dobro, da najamejo plesalce, da jih uvedejo v ta svet," je povedala.

Prepričana je, da dobijo "tangoturisti" z najetimi plesalci nekaj, kar bi sicer lahko zamudili – resnično izkušnjo v tradicionalnem okolju. "Sprva so sramežljivi, nato se opogumijo," je svojo izkušnjo s turisti opisala Guardia, ki prisega, da tudi za tango velja, da vaja dela mojstra.