Foto: Reuters
Foto: Reuters

Holi je v Indiji znan tudi kot festival pomladi, na katerem slavijo hindujska božanstva pod skupnim imenom Radha-Krishna. Praznik se začne na predvečer zadnjega dne polne lune v hindujskem mesecu phalguna in poteka ves naslednji dan.

Hindujci ta praznik, ko se zima prevesi v pomlad ter dobro premaga zlo, zaznamujejo z večernim kurjenjem kresov, naslednji dan pa plešejo in pojejo na ulicah. Svoje obraze in telesa ob tem namažejo v svetle barve.

Praznovanja letos potekajo brez večjih epidemičnih omejitev, potem ko so lani zaradi pandemije covida-19 omejili število udeležencev. Indijsko zdravstveno ministrstvo je zvezne države kljub temu pozvalo k spremljanju okužb, saj v sosednjih državah zaznavajo porast, poroča BBC.

Hindujci večina indijskega prebivalstva

Hindujci so večinski prebivalci Indije, po podatkih zadnjega popisa predstavljajo okoli 80 odstotkov prebivalstva v tej državi z 1,2 milijarde prebivalci. Pod vlado Narendre Modija je v Indiji zaznati porast hindujskega nacionalizma, v tem kontekstu prihaja tudi do stopnjevanja nesoglasij med hindujci in manjšinskimi muslimani.