Kanadski premier Justin Trudeau je smrt družine Patel označil za tragedijo. Foto: Reuters
Kanadski premier Justin Trudeau je smrt družine Patel označil za tragedijo. Foto: Reuters

Družina Patel, 39-letni oče Jagdiš, njegova 37-letna žena, 11-letna hčerka Vihangi in triletni sin Darmik, prihajajo iz kraja Dinguča v indijski zvezni državi Gudžarat, od koder so v zadnjih letih številni prebivalci odšli s trebuhom za kruhom v Severno Ameriko.

Čeprav Indija doživlja hiter gospodarski razvoj, pa gospodarska rast ne sledi potrebam in številni zaradi majhnih plač in slabih zaposlitvenih možnosti iščejo srečo v drugih državah, predvsem v ZDA in Kanadi.

Kot poroča Guardian, je družina po pridobitvi kanadskih vizumov domači kraj zapustila 10. januarja in prispela dva dni pozneje v Toronto, ko se je oče tudi javil sorodnikom v Indiji in jim povedal, da so nastanjeni v hotelu.

Šest dni pozneje je družina prispela v majhno mesto Emerson v bližini ameriške meje, kjer se temperature sredi zime spustijo tudi do minus 35 stopinj Celzija. Sredi mrzle noči so se odpravili proti ZDA, kamor pa niso nikoli prispeli. Našli so jih zmrznjene v snegu le 12 metrov oddaljene od meje.

"Njegovo življenje je delovalo v redu, a številni iz naše vasi so odšli v Kanado in ZDA, kjer zdaj lepo živijo in dobro zaslužijo," je za Guardian povedal 64-letni sovaščan Mathur Ji Thakor. V ZDA že živijo stric in bratranci Jagdiša, kar je bil verjetno nagib, da se je tudi sam odpravil tja.

V Dinguči so pretresni nad tragedijo. Foto: Reuters
V Dinguči so pretresni nad tragedijo. Foto: Reuters

Veliki zaslužki posrednikov

Smrt družine Patel je razkrila še eno plat preseljevanja v Severno Ameriko, pri katerem dobro služijo številni posredniki, ki so razvili obsežen posel z zagotavljanjem ameriških in kanadskih vizumov.

Posredniki, ki turistične in študentske vizume pridobivajo prek dvomljivih ustanov v Kanadi in so se v zadnjih letih namnožili, so se zdaj znašli pod drobnogledom indijskih preiskovalcev. V ZDA in Kanadi so organi pregona prijeli 12 ljudi, ki se ukvarjajo z nezakonitim priseljevanjem iz Indije.

Kot pripovedujejo vaščani, mora štiričlanska družina za pot v ZDA plačati okoli 200.000 evrov, kar je gromozanski znesek za tamkajšnje razmere. Pri zbiranju denarja pogosto sodelujejo širša družina in drugi sorodniki. Tisti, ki jim uspe priti v Ameriko in se tam zaposliti, nato pošiljajo nazaj del svojega zaslužka, s katerim sta v Dinguči zrasla prenekatera hiša in tempelj.

Čeprav predstavniki kanadskih oblasti upajo, da bo tragedija Patelovih odvrnila druge od nevarne poti, pa v Dinguči nekateri vseeno še vedno načrtujejo, da bodo zapustili Indijo in se odpravili v Kanado ali ZDA.