Vrste pred vplačilnimi okenci so vse daljše. Foto: EPA
Vrste pred vplačilnimi okenci so vse daljše. Foto: EPA
Loterija
Na dan je povprečno vplačanih 24 milijonov evrov, veliko igralcev prihaja iz sosednjih držav, tudi Slovenije. Foto: EPA

V sosednji Italiji se loterijska mrzlica, potem ko tudi v četrtkovem žrebanju ni bil izžreban glavni dobitek, nadaljuje. V igri za sobotno žrebanje superenalotto je tako za šestico skoraj 147 milijonov evrov (v četrtek je bila šestica vredna skoraj 144 milijonov).

Izžrebame številke 2, 16, 38, 67, 70, 84, jolly 4 in superstar 44 niso torej nikomur prinesle glavnega dobitka, sta pa dva srečneža dobila petici plus jolly. Ena je odšla v Mogoro na Sardinijo, druga pa v umbrijski Foligno. Vsak izmed dobitkov je vreden 1,5 milijona evrov.

Več možnosti je, da Zemljo zadene meteorit
Po napovedih matematika Roberta Natalinija iz Nacionalnega centra za raziskave (CNR) v Rimu pa bi se lahko lov na šestico (navaden lotolistič z izbranimi šest številkami stane 2,5 evra) zavlekel v neskončno. "Bolj verjetno je, da Zemljo zadene meteorit, kot pa da nekdo zadane šestico na superenalotto," je dejal. Glede na to, da glavni dobitek ni bil izžreban že vse od 31. januarja, pa se v javnosti že govori, da gre za prevaro, saj naj bi italijanska država z zrežiranim žrebanjem polnila svoj proračun. Z dozdajšnjimi vplačili je namreč zaslužila že skoraj milijoardo evrov.

In če je verjetnost, da bo leta 2036 Zemljo zadel meteoriti ena proti 40 milijonov, je verjetnost po izračunih matematikov za zadetek šestice le 1 proti 622 milijonov. A kljub vsemu obljubljena visoka številka privablja vse več igralcev tudi iz okoliških držav, ne samo iz Italije.

Župan bi, če bi zadeli, ukinil dajatve
Na dan je tako vplačanih povprečno za 24 milijonov loterijskih lističev. Med vplačniki pa so tudi župani, ki si obetajo dobitek, da bi finančno pomagali svojemu mestu. "Če bomo dobili, bom le v spodnjicah tekel po mestu, ukinil vse mestne dajatve in vsem meščanom plačal stanovanjske kredite," je dejal Gianluca Buonanno, župan mesta Varallo Sesia na severu Italije s 7.500 prebivalci.