Novi iranski odlok prepoveduje, da trgovci v izložbah razkazujejo spodnje perilo, oblačila zahodnih znamk, nemoralne fotografije, kravate in metuljčke. Foto: EPA
Novi iranski odlok prepoveduje, da trgovci v izložbah razkazujejo spodnje perilo, oblačila zahodnih znamk, nemoralne fotografije, kravate in metuljčke. Foto: EPA
Spodnje perilo
V Iranu bodo žensko spodnje perilo odslej prodajale le ženske, in nič več moški. Foto: EPA

Kot poročajo iranski časopisi, so se iranski možje postave odločili za drastičen ukrep, tudi zaradi neprimerne in šokantne uporabe lutk v izložbah, s katerimi so trgovci želeli privabiti kupce.

Odlok iranske vlade določa namreč, da morajo biti lutke v izložbah spodobno oblečene in ne smejo imeti preveč očitnih oblin. Prepovedana je tudi uporaba lutk, ki niso pokrite z muslimansko ruto. Trgovci v svojih izložbah ne bodo smeli razkazovati niti oblačil zahodnih znamk, nemoralnih fotografij, kravat in metuljčkov.

Po strogem kodeksu oblačenja, ki so ga v Iranu uvedli po islamski revoluciji leta 1979, morajo ženske v javnosti nositi naglavne rute, moški pa ne smejo nositi kravat. V zadnjih letih se je sicer priljubljenost kravat med bogatimi moškimi v severnem delu Teherana povečala, pa tudi ženske pogosto obidejo pravila, tako da rute nosijo zavezane tako, da se njihovi lasje vidijo.

Šport neprimeren za ženske
Medtem ko so ženske v Savdski Arabiji protestirale, ker jim spodnje perilo prodajajo moški, novi iranski odlok določa, da moški ne smejo več prodajati ženskega spodnjega perila. Veliko prahu je v oddaljeni Savdski Arabiji dvignilo tudi nasprotovanje tamkajšnjega muftija, ki nasprotuje temu, da se ženske ukvarjajo s športom: "Danes se ženske skupaj z drugimi ženskami ukvarjajo s športom, jutri bodo to počele skupaj z moškimi."