Protestniki opremljeni z različnimi transparenti. Foto: Reuters
Protestniki opremljeni z različnimi transparenti. Foto: Reuters

Na protestnem shodu v Anaheimu blizu Los Angelesa so se zbrali številni zaposleni pri Disneyju – od upravljavcev vlakcev do prodajalcev sladkarij. Ti so se oblekli v tematske kostume, med njimi tudi na temo Indiane Jonesa in Vojne zvezd.

Opremljeni so bili s transparenti z napisi, kot sta: "Mickey bi rad pošteno plačilo" in "Disney, ne bodi zlobnež". Protestnega shoda se je po navedbah organizatorja, sindikatov, ki zastopajo 14.000 delavcev, udeležilo okoli 1000 ljudi.

Disney naj bi zmotile sindikalne značke. Foto: Reuters
Disney naj bi zmotile sindikalne značke. Foto: Reuters

Pogajanja do zdaj neuspešna

Pogajanja med vodstvom podjetja in predstavniki štirih sindikatov, ki predstavljajo zaposlene v parkih, sicer tečejo že od aprila. Doslej niso prinesla nobenih rezultatov, v sindikatih pa opozarjajo, da je t. i. najsrečnejši kraj na svetu v resnici prostor ustrahovanja zaposlenih.

Disney naj bi se zaradi nošenja sindikalne značke s podobo rokavice Mikija Miške, stisnjene v obliki pesti, z neprimernimi opozorili spravil na več kot 500 zaposlenih. V podjetju se branijo, da je značka v nasprotju z njihovim kodeksom oblačenja, obtožbe pa so sprožile preiskavo pristojnega regulatorja.

Zaposleni v resortu Disneyland, ki ga sestavljajo Disneyland in drugi kalifornijski tematski parki, niso stavkali že od leta 1984.