Norwegian Pearl je 49. potniška ladja letošnje sezone. Foto: BoBo
Norwegian Pearl je 49. potniška ladja letošnje sezone. Foto: BoBo

Koper se je kot pristanišče za potniške ladje vpisal na svetovni zemljevid leta 2005 s prihodom prve večje potniške ladje Minerva II s 600 potniki. Neposredno ob starem mestnem središču je nato kmalu zaživel potniški terminal.

Ob prihodu tisoče ladje je na Bastionu zaživela fotografska razstava Tisoč morskih razgledov avtorjev Jake Jeraše, Jake Ivančiča, Kristjana Stojakovića in Petra Kleve, obenem pa so zgodovinski dogodek na koprskem potniškem terminalu pozdravili tudi predstavniki ključnih akterjev pri razvoju potniškega ladijskega turizma v Sloveniji.

Pripeljala je 2400 potnikov. Foto: BoBo
Pripeljala je 2400 potnikov. Foto: BoBo

"Koprsko pristanišče ni samo vstopna točka v Slovenijo, je tudi odsev naših zavez k napredku in razvoju," je dejal državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Andrej Rajh, ki je privez ladje Norwegian Pearl, s katere se je izkrcalo 2400 potnikov, označil za pomemben mejnik, ki potrjuje, da se koprsko pristanišče razvija v pomembno središče za potniški promet in turizem.

Nov objekt naj bi stal ob 20. obletnici začetka potniškega ladijskega turizma

Predsednica uprave Luke Koper Nevenka Kržan je ob tem tudi naznanila gradnjo novega objekta potniškega terminala."Zasnovali smo ga tako, da ne bo namenjen le potnikom, ampak tudi občanom. Odpiral se bo tako na morje kot proti mestu in bo zagotovo kmalu postal novo, sodobno zbirališče lokalnega prebivalstva," je napovedala.

Dela naj bi se začela v začetku novembra, končala naj bi se spomladi leta 2025 – ob 20. obletnici začetka potniškega ladijskega turizma oz. prihoda prve potniške ladje v Koper.

"Z novo naložbo se namreč krepi naša zavezanost k temu, da pristanišče ostane odprto, dostopno in prijazno vsem, ki nas obiščejo," je še poudaril Rajh.

Koper je "vstopna točka v svet bogate zgodovine in kulture"

Župan Mestne občine Koper Aleš Bržan je poudaril nekaj pozitivnih plati razvoja potniškega ladijskega turizma v Sloveniji – mednje spadajo tudi pestrejša trgovska in gostinska ponudba, večja prepoznavnost zalednih krajev in razvoj turizma ne samo v Kopru, ampak tudi po Sloveniji.

Koper naj bi se po besedah direktorice Slovenske turistične organizacije Maje Pak Olaj s kombinacijo izjemnih naravnih lepot, kulturne dediščine, edinstvenih doživetij in odličnih storitev v zadnjih letih uveljavil kot zanimiva destinacija za potniški ladijski turizem, ki je pomemben del slovenskega turizma. "V Sloveniji si želimo razvijati turizem, ki je trajnosten in odgovoren, zato nas veselijo zaveze ladijskih podjetij k ogljični nevtralnosti, z zgledom na tem področju pa vodi tudi Luka Koper," je še poudarila.

Zgodovinsko priložnost so pozdravili tudi predstavniki ključnih akterjev pri razvoju potniškega ladijskega turizma v Sloveniji. Foto: BoBo
Zgodovinsko priložnost so pozdravili tudi predstavniki ključnih akterjev pri razvoju potniškega ladijskega turizma v Sloveniji. Foto: BoBo

Norwegian Pearl je sicer 49. potniška ladja letošnje sezone, v kateri je Koper gostil že več kot 83.000 potnikov. Kapitan ladje Vincente Amcione je ob tej priložnosti poudaril, da je Koper več kot zgolj mesto postanka na začrtani poti, ampak je "vstopna točka v svet bogate zgodovine in kulture ter topline tukajšnjih ljudi."

Lani oktobra je Koper sprejel največjo ladjo v zgodovini koprskega ladijskega potniškega prometa – Norwegian Epic je na krovu pripeljala več kot 4150 potnikov in 1500 članov posadke. Leta 2023 je slovensko obmorsko mesto obiskalo največ potniških ladij doslej – kar 78. Razveselili so se tudi prihoda milijontega potnika.

Tisoča potniška ladja v koprskem pristanišču