Motiv labirinta je vsako leto drugačen. Foto: Organizator
Motiv labirinta je vsako leto drugačen. Foto: Organizator

V petek, 19. julija, bo že četrto leto zapored zaživel Koruzni labirint v Krtini, v bližini Ljubljane. Idejni vodja projekta je Luka Kastelic, ki je prvi koruzni labirint v Sloveniji oblikoval že leta 2011. Po njegovem mnenju je koruzno polje kot slikarsko platno, v katerem ustvarjalec lahko ustvari podobo, kakršno koli si zaželi. Ideja se začne z zamislijo, sledi skica na papirju, pozneje pa se s pomočjo natančnih geodetskih naprav ustvari labirint. Motiv labirinta je vsako leto drugačen.

Letos so izbrali oceane, saj so ti med drugim "prostrani in navdušujoči za odkrivanje, prav tako kot labirinti". Poimenovali so ga kar Koruzni Ocean. Ustvarjenih je sedem podob – hobotnica, morska želva, ladja, morska zvezda, korala, morska školjka in riba.

V Koruznem Oceanu, velikem za šest nogometnih igrišč, se obiskovalci prelevijo v "koruznega pomorščaka" in se odpravijo na lov za označenimi točkami, izpolnijo geslo in se tako potegujejo za sodelovanje v jesenskem nagradnem žrebu. Nagrada je družinski enodnevni izlet v Gardaland.

V Koruznem Oceanu, velikem za šest nogometnih igrišč, se obiskovalci prelevijo v
V Koruznem Oceanu, velikem za šest nogometnih igrišč, se obiskovalci prelevijo v "koruznega pomorščaka" in se odpravijo na lov za (ne)označenimi točkami. Foto: Organizator

Del pustolovščine, ki traja približno uro in pol, je 15 zabavno-poučnih točk, izmed katerih jih je veliko namenjenih prav poznavanju morja. Nekaj jih je tudi skritih in neoznačenih na zemljevidu. Koruzni labirint Krtina ima dva vhoda in dva izhoda. Obiskovalci se sami odločijo, skozi kateri vhod bodo vstopili in kje bodo prišli iz labirinta.

Julija in avgusta bo odprt vsak dan med 9. in 20. uro

Posebnost tega labirinta je tudi veliki most sredi labirinta, na katerega se pustolovci lahko povzpnejo. Ta ponuja razgled na celoten labirint in širšo okolico, kar pomaga pri orientaciji. Odkrijejo pa lahko tudi koruzni otok in številne raznolike poučno-igrive kotičke. Poti v labirintu so utrjene, tako da je mogoč tudi obisk z vozičkom, dobrodošli so tudi štirinožni prijatelji.

Za vse, ki so željni pustolovščin, je labirint julija in avgusta odprt vsak dan med 9. in 20. uro. Septembra in oktobra bo odprt ob koncih tedna. Za obisk labirinta ni potrebna predhodna najava.

V senci koruze sicer obiskovalci lahko najdejo tudi prvi koruzni bar v Sloveniji. Poimenovan je RiBar.

V zadnjem tednu oktobra bodo že tretje leto zapored priredili Noči čarovnic ali Halloweek, kjer bodo ponovno strašili na strašno zabaven način.