Gangnam Style. Foto: Reuters
Gangnam Style. Foto: Reuters

V londonskem muzeju Victoria & Albert so se odločili, da bodo ustvarili posebno razstavo Hallyu! The Korean Wave. "Beseda Hallyu pomeni korejski val in se nanaša na bliskovit vzpon popularne kulture iz Južne Koreje, ki je v zadnjih desetletjih močno pridobila priljubljenost po svetu," je pojasnila kustosinja Rosalie Kim. Po njenih besedah gre za "praznovanje živahne in barvite južnokorejske popularne kulture, od njenih začetkov pa do njenega mesta na svetovnem odru."

Znamenita kopalnica. Foto: Reuters
Znamenita kopalnica. Foto: Reuters

Razstava muzeja V & A, ki bo svoja vrata odprla 24. septembra in bo trajala do junija naslednje leto, bo sicer razdeljena na več delov. Med drugim jo bodo sestavljali tudi kotički, posvečeni k-popu in njegovim oboževalcem, televizijskim dramam, filmom, modi ter kozmetiki.

Med razstavljenimi predmeti bodo tako tudi k-pop oblačilo PSY-ja iz njegovega znamenitega videospota 10 let stare uspešnice Gangnam Style. Tej se bodo pridružila tudi oblačila članov skupin, kot sta ATEEZ in aespa, manjkala ne bo niti velika skulptura raperja G-Dragona.

Na ogled bodo tudi rožnati kostumi paznikov in zelena oblačila tekmovalcev iz serije Igra lignja (Squid Game) ter kostumi iz zgodovinskih dram. Prvič so poustvarili prizorišče iz kletnega stanovanja družine protagonista z oskarjem nagrajenega filma Parazit (Gisaengchung) – pri oblikovanju kopije kopalnice so tesno sodelovali z Lee Ha-junom, ki je bil odgovoren za vizualni koncept filma.

Razstavo bodo popestrile tudi različne fotografije, posterji, naslovnice albumov in transparenti pristašev k-popa, obiskovalci bodo lahko sodelovali tudi v interaktivnem k-pop plesnem izzivu.