Igralec ali le - kadilec? Foto: EPA
Igralec ali le - kadilec? Foto: EPA
V Sloveniji mnogi kadilci kljub mrzli zimi vztrajajo na prostem. Za tolažbo: saj bo kmalu pomlad! Foto: EPA

Številni lastniki lokalov v tej ameriški zvezni državi so naveličani tega, da morajo goste pošiljati na mraz (in v Minnesoti znajo biti zime zares hude!), zato kljubujejo državnemu protikadilskemu zakonu.

Pepelniki zdaj služijo kot gledališki rekviziti, obiskovalci lokala pa nastopajo kot igralci, tako da sedijo v baru, se pogovarjajo, pijejo in kadijo - tako kot pred uveljavitvijo zakona. V Sloveniji kaj takega ne bi bilo mogoče, saj je kajenje v gledališčih, tudi na odru, prepovedano. So se pa, kot je znano, tudi na sončni strani Alp nekateri lastniki lokalov znašli po svoje ...

Kršenje svobode do dihanja?
Po pritožbah je prejšnji teden ministrstvo za zdravje v Minnesoti naznanilo, da so tako imenovane "kadilske igre" protizakonite, in zagrozilo lastnikom lokalov, ki jih uprizarjajo, s kaznimi, ki dosegajo tudi 6.500 evrov. Z njimi naj bi lastniki lokalov kršili zakon o svobodi do dihanja. Na ministrstvu pričakujejo, da bodo vsi lokali svoje delovanje uskladili s protikadilskim zakonom.

"Kadilske igre" so sicer ugodna rešitev za male gostinske objekte, v katerih se že leta družijo generacije delavcev. Po uveljavitvi zakona so namreč prihodki teh malih gostincev upadli tudi za tretjino. Kljub grožnjam države nekateri gostinci še naprej prirejajo "predstave".

V ZDA se je sicer v sklopu kampanje Otroci brez tobaka (Tobacco-Free Kids) za prepoved kajenja v barih in restavracijah odločilo 23 držav.