Stavba, ki v mestu Santos vzbuja pozornost. Foto: AP
Stavba, ki v mestu Santos vzbuja pozornost. Foto: AP

Pokopališče v brazilskem mestu Santos ima uradno ime Memorial Necropole Ecumenica in je tudi v Guinnessovi knjigi rekordov zapisano kot najvišje pokopališče. Idejo za gradnjo nebotičnika je dal Altstut, uresničena pa je bila leta 1993.

Stavba ima 14 nadstropij, v katerih je okoli 18.000 mest za pokop, med temi pa je tudi nekaj mavzolejev. Na spletni strani pokopališča piše, da si lahko kupci razkošnih grobnic po svoje uredijo notranjost prostora. Omogočajo jim tudi posebno sobo za počitek žalujočih.

V mavzoleju na tleh umetna trava

Pelé, ki je po dolgotrajni bitki z rakom umrl 29. decembra, je pokopan v mavzoleju, ki bo replika bližnjega stadiona Vila Belmiro v Santosu, na katerem je pri 15 letih s svojimi spretnostmi osupnil nogometni svet. V karieri je zabil rekordnih 1281 golov, še danes pa je edini nogometaš v zgodovini, ki je za svojo državo osvojil tri naslove svetovnega prvaka.

Vhod v Peléjev mavzolej. Foto: Reuters
Vhod v Peléjev mavzolej. Foto: Reuters

V njegovem mavzoleju bo na tleh umetna zelenica, na stenah pa bodo visele fotografije iz njegove nepozabne kariere, je dejal predstavnik pokopališča. Njegova grobnica je od nogometnega stadiona oddaljena le dva kilometra.

Legendarni nogometaš, čigar pravo ime je Edson Arantes do Nascimento, je prostor v najvišjem pokopališču na svetu kupil pred 19 leti. Kot je dejal leta 2003, mu je prostor všeč, "ker ni videti kot pokopališče", daje pa mu občutek "duhovnega miru in spokojnosti". Peléjev mavzolej je velik 200 kvadratnih metrov in stoji v devetem nadstropju pokopališča.

Stavba ima 40.000 kvadratnih metrov, v njej pa so poleg mest za pokop tudi restavracija, ki deluje 24 ur na dan, kapela, avtomobilski muzej, majhen ribnik in kletka s ptiči.

V isti stavbi so pokopani tudi Peléjev oče, teta, brat in hči pa tudi njegov soigralec iz Santosa Antonio Wilson Honorio, bolje poznan pod vzdevkom Coutinho.