Portofino je priljubljen med bogatimi in slavnimi. Foto: Pixabay
Portofino je priljubljen med bogatimi in slavnimi. Foto: Pixabay

Portofino šteje le 379 prebivalcev, a velja za eno najbogatejših občin v Italiji ter slovi kot magnet za bogate in slavne. Madonna je prispela v nedeljo kot častna gostja zabave dvojca Dolce & Gabbana, ampak kar zares polni naslovnice te dni, je lov lokalne policije za klimatskimi enotami, ki jih nezakonito nameščajo stanovalci, da bi ubežali neznosni vročini.

Portofino od leta 1935 sodi v sklop regionalnega narodnega parka, še do nedavnega pa je bilo nameščanje klimatskih naprav na prepoznavne živopisne stavbe tega mesteca popolnoma prepovedano.

Oblasti si želijo zgolj, da bi bile naprave nameščene diskretno. Foto: Pixabay
Oblasti si želijo zgolj, da bi bile naprave nameščene diskretno. Foto: Pixabay

A z vse bolj vročimi poletji tudi pravila postajajo ohlapnejša, tako da zdaj lastniki stavb lahko namestijo klimatsko napravo, a pod pogojem, da zaprosijo za dovoljenje in zagotovijo, da so naprave nameščene diskretno.

Policija v lovu na neodobrene naprave prečesava ozke uličice Portofina, pri čemer se opira tudi na prijave sosedov. Med januarjem in majem so dobili prijave 22 nezakonito nameščenih enot, še 15 pa od junija, ko je vročina zares pritisnila, poroča Guardian.

Sosedski detektivi

Župan Portofina Matteo Viacava je zanikal navedbe v italijanskih medijih, da policija v sklopu svojih preiskav uporablja tudi brezpilotne letalnike.

“Vse se je začelo lansko zimo, ko je nekdo namestil klimatsko napravo, ki je pokrivala velik del zelo ozke uličice," je povedal za Guardian.

Portofino velja za eno najbogatejših italijanskih občin. Foto: Pixabay
Portofino velja za eno najbogatejših italijanskih občin. Foto: Pixabay

“Poletja postajajo vse bolj vroča, julija in avgusta pa sta pripeka in vlaga res neznosni. Ni, da bi hoteli, da ljudje trpijo in ne morejo spati zaradi vročine ... Vsi se zanašamo na klimo zdaj. Ampak Portofino je v regionalnem parku in obstajajo pravila, ki jih je treba spoštovati.”

A pravila so prinesla tudi vročo kri. Corriere della Sera tako poroča o pravih medsosedskih vojnah zaradi klimatskih naprav in prijav. Nekateri skušajo skriti svoje kimatske enote ali jih zamaskirati, da bi se bolj zlile z okoljem. V nekaterih primerih so ljudje sprejeli povabilo na obisk k sosedu, nato pa tam na skrivaj fotografirali klimatsko napravo in fotografijo preposlali policiji.

Kršiteljem grozi globa do 43.000 evrov, čeprav je bila po Viacavovih besedah večina primerov do zdaj rešenih, cilj pa ni oglobiti ljudi. "Samo želimo zagotoviti, da se spoštujejo omejitve in ohranja lepota Portofina," je dejal. "Klimatske naprave morajo biti nameščene tako, da niso vidne. Počasi, počasi spravljamo stvari v red."

Povpraševanje po klimatskih napravah se je v Italiji v zadnjih letih močno povečalo. Po statističnih podatkih iz leta 2022 ima kar polovica vseh italijanskih gospodinjstev klimatsko napravo.