Foto: EPA
Foto: EPA

600 kilogramov težak morski sesalec je imel dobil po nordijski boginji ljubezni in lepote. Do zdaj so jo opazili v Veliki Britaniji, na NIzozemskem, Danskem in Švedskem, a se je očitno najbolj udomačila na Norveškem, poroča AFP.

Freya je prvič opozorila nase v tej skandinavski državi, ko se je povzpela na gliserje v Kragerju, idilični obalni vasici na jugu Norveške, od 17. julija pa počne enako ob obali prestolnice.

Sorodna novica Mestni vodič: Oslo – neobrušeni biser Skandinavije

Sesalec, ki običajno živi v bolj severnih zemljepisnih širinah Arktike, je vzbudil veliko zanimanja med domačini in v medijih.

Časopis Verdens Gang ji je na svoji spletni strani celo namenil prenos v živo, ki sledi vsakemu njenemu gibu.

Foto: EPA
Foto: EPA

Freyo so med drugim posneli, kako se podi za raco in napada laboda, najpogosteje pa med kinkanjem na čolnih. Mrož lahko namreč spi do 20 ur dnevno.

“Škoda, da povzroča škodo na materialu, ampak tako pač je z divjimi živalmi," je za TV2v povedal Rolf Harald Jensen, predstavnik urada za ribolov, resignirano pogledujoč proti gumenjaku, napol potopljenem pod Freyino težo.

Nujno vzdrževanje razdalje

Potem ko so norveške oblasti razmišljale, da bi žival preselile ali pa jo celo evtanazirale, če bi predstavljala nevarnost javnosti, so se odločile, da jo pustijo na miru. “Dobro ji gre, hrani se, počiva, in zdi se, da je v dobrem stanju," so sporočili z norveškega direktorata za ribolov.

So pa ob tem javnost opozorili, naj vseeno vzdržujejo razdaljo, in toplo odsvetovali plavanje ali uporabo kajaka v Freyini bližini. “Ni nujno tako počasna in neokretna, kot se zdi, ko počiva," so posvarili. “Mrož običajno ne predstavlja nevarnosti za ljudi, dokler vzdržujete varno razdaljo. A če ljudje posegajo v njegov prostor in ne dobi dovolj počitka, se lahko počuti ogroženo in napade."

Mrož je zaščitena živalska vrsta, ki se hrani povečini z nevretenčarji, kot so školjke, rakci, rakovice in manjše ribe. Odrasel samec tehta okoli tono, samica pa okoli 700 kilogramov.