Paneli sprva niso bili dobro sprejeti. Foto: EPA
Paneli sprva niso bili dobro sprejeti. Foto: EPA

Zaradi energetske draginje so se v Rimu odločili, da bodo pri osvetlitvi mesta kar se da ekološki. Ena izmed energetsko samozadostnih rešitev je osrednje božično drevo, ki tradicionalno stoji na trgu Piazza Venezia v starem središču Rima. Mestne oblasti so 27-metrski smreki priskrbele dva solarna panela, ki podnevi ustvarjata energijo za nočno osvetlitev.

"Solarni paneli so zelo pomembni, saj potrjujejo, da naše mesto verjame, da si moramo prizadevati za prehod k zeleni tehnologiji," je poudaril rimski župan Roberto Gualtieri in dodal, da bodo z uporabo sončnih celic, ki napajajo tudi božično razsvetljavo na nakupovalni ulici Via del Corso, zmanjšali emisije ogljikovega dioksida za več kot 70 kilogramov na dan. Potezo so sicer nekateri označili za prikaz lažnega okoljevarstva, in da pa panelov na spomeniško zaščiteni trg ne bi smeli namestiti.

Ekološka okrasitev Rima

Medtem pred rimsko mestno hišo lučke na drevescu prižigajo kar mimoidoči – ti lahko poganjajo pedale na šestih kolesih, ki generirajo električno energijo. "Preprosto moramo misliti na okolje. To je največji izziv prihajajočih desetletij. Kdor tega ni dojel, je izgubljen," meni glasbenik Andrea Satta.

Omembe vredna naj bi bila tudi pobuda Čar luči, s katero so letos osvetlili rimski botanični vrt na griču Aventine. Tega so odeli v sij nizko energijskih LED-sijalk in laserjev. "Kot da bi bili na Japonskem. Prekrasno je. Kar pomladila sem se," je dejala obiskovalka Anna Frangela, ki jo je pogled spomnil na film Hiša letečih bodal.

Rim bo božično okrašen ostal do 8. januarja.