Po dvoletnem premoru britanska organizacija Antarctic Heritage Trust znova išče kandidate, ki bi bili pripravljeni pet mesecev preživeti na oddaljeni Antarktiki. Ti bodo med drugim morali prevzeti vodenje trgovinice z darili, muzeja in najbolj južno ležeče delujoče pošte na svetu, ki so v prvi britanski stalni antarktični bazi Port Lockroy, na otoku Goudier. Poleg vzdrževanja artefaktov bo v v prizadevanju za ohranjanje tamkajšnje kolonije oslovskih pingvinov ena izmed njihovih nalog tudi štetje teh ptic, poroča BBC.

Za tovrstna delovna mesta naj bi sicer letno prejeli na stotine prijav, od kandidatov pa se zahteva velika telesna pripravljenost, predvsem pa okoljska ozaveščenost in prizadevanje za življenjski slog z minimalnom ekološkim odtisom. Zaradi narave vsakodnevnih nalog in v želji, da bi vse potekalo gladko, iščejo ljudi z raznolikimi spretnostmi. Ker bo ekipa skoraj pol leta živela skupaj, naj bi bilo predvsem pomembno uravnoteženost in pravo razmerje veščin in tudi osebnosti.

Izbrance čaka še 7-dnevno usposabljanje

Tisti, ki imajo urejeno delovni vizum v Veliki Britaniji in bi jih delo zanimalo, se lahko na spletni strani organizacije prijavijo do 25. aprila. Preden se odpravijo na Antarktiko, kjer bodo ostali do marca 2023, pa uspešne kandidate v oktobru čaka še teden dni usposabljanja v Cambridgeu.

Čeprav se običajno med novembrom in marcem – antarktičnim poletjem – tja na dogodivščino odpravi okoli 18.000 ljudi, zaradi pandemije covida-19 na območju že od leta 2020 ni bilo nobenih obiskovalcev ali zaposlenih, tako bodo letošnji izbranci prvi ljudje, ki bodo po dveh letih živeli v Port Lockroyu.