El Sistema (sistem) vključuje več kot 350.000 članov in 180 orkestrov. Foto: Reuters
El Sistema (sistem) vključuje več kot 350.000 članov in 180 orkestrov. Foto: Reuters
Sorodna novica V Venezueli si želijo naziva največjega orkestra na svetu

Pred tednom dni je v Venezueli državni sistem mladinskih in otroških orkestrov, znan tudi kot El Sistema (sistem), na venezuelski vojaški akademiji z regionalnimi skupinami poskusil podreti ruski rekord največjega orkestra na svetu. Pred dvema letoma se je namreč v Sankt Peterburgu zbralo 8097 ruskih glasbenikov, ki so skupaj odigrali državno himno.

Venezuelskim glasbenikom je uspelo – rekord so izboljšali za kar 476 članov. Od 12.000 je Slovansko koračnico Petra Iljiča Čajkovskega več kot pet minut skupaj igralo kar 8573 glasbenikov. Veselo novico, da so bili glasbeni nadobudneži pri svojem podvigu uspešni, je strokovnjakinja za Guinnessove rekorde Susana Reyes naznanila v posebnem posnetku na državni televiziji.

V prenosu je predsednik države Nicolás Maduro nato pokazal Guinnessov certifikat, ki je še uradno zapečatil naziv za največji orkester na svetu. Rekorderjem sta čestitala tudi venezuelski minister za komunikacijo in informacije Freddy Ñáñez in ruski veleposlanik Sergej Melik-Bagdasarov.

Poskus je spremljalo 250 nadzornikov

Za naziv največjega orkestra na svetu so morali glasbeniki igrati skupaj, vsak je moral imeti svoje glasbilo, menjave glasbenikov ali glasbil niso bile dovoljene, voditi pa jih je moral profesionalec – to vlogo je prevzel Andrés David Ascanio Abreu. Da je bilo štetje olajšano, je vsak izmed sodelujočih prejel oštevilčeno zapestnico, glede na glasbilo so imeli določen tudi sedež.

Vsakemu izmed 250 neodvisnih nadzornikov je bila dodeljena skupina glasbenikov, ki so jo morali opazovati pri podvigu. Stari od 12 do 77 let so se sodelujoči na podvig pripravljali približno dva meseca, nastop pa je bil sicer del daljšega koncerta.