Foto: Organizator/OZS
Foto: Organizator/OZS

Na tekmovanju se je pomerilo 12 tekmovalcev iz Velike Britanije, Češke, Danske, Francije, Nemčije, Nizozemske, Belgije, Švice, Poljske, Madžarske in Estonije. Evropsko prvenstvo mladih cvetličarjev sta pod pokroviteljstvom mednarodne floristične organizacije Florint organizirala sekcija cvetličarjev in vrtnarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije in Arboretum Volčji Potok.

Tekmovalci so se pomerili v petih različnih temah, nastale pa so nekatere čudovite kreacije, ki povezujejo naravo, umetnost in cvetje. Tekmovanje je ves čas spremljala in ocenjevala mednarodna komisija, na podlagi njihovih ocen pa so dobili zmagovalce posameznih tem in skupnega zmagovalca. Prvo mesto je v skupnem seštevku zasedel Benoit Barbin iz Francije, drugo mesto mladi cvetličar Anian Friedrich iz Nemčije, tretje mesto pa je šlo v roke Karoline Brask Pedersen iz Danske.

Foto: Organizator/OZS
Foto: Organizator/OZS

Slovenska tekmovalka Maša Troha je v dveh temah zasedla tretje mesto (drevo je moj prijatelj in romantični piknik na cvetočem travniku), skupno pa je bila sedma, kar je odličen rezultat, saj so bile v ospredju res velike cvetličarske države. Posebnost tekmovanja je bil "0km šopek," kar pomeni, da so tekmovalci vse cvetlice dobili v Arboretumu.

Zbrane je na sklepni prireditvi nagovoril tudi predsednik OZS-ja Blaž Cvar, ki je pohvalil prizadevanja sekcije cvetličarjev in vrtnarjev pri OZS-ju, samo tekmovanje pa je označil kot odlično promocijo poklica cvetličarja.

Tudi predsednik mednarodne floristične organizacije Florint in predsednik sekcije cvetličarjev in vrtnarjev pri OZS-ju Simon Ogrizek je izrazil navdušenje nad kreacijami mladih cvetličarjev. Dodal je, da lahko le povezani ohranjajo cvetličarsko kulturo na tako visoki ravni. "Ostati moramo ustvarjalni in prodorni, spoštovati moramo svojo kulturo in zgodovino ter še naprej promovirati pomen cvetja v vsakdanjem življenju. Naj nas pri tej nalogi nihče ne ustavi."