Homer in Bart Simpson sta katoličana, so prepričani v vatikanskem časniku L'Osservatore Romano. Foto: EPA
Homer in Bart Simpson sta katoličana, so prepričani v vatikanskem časniku L'Osservatore Romano. Foto: EPA
Simpsonovi
Življenje Simpsonovih je na malih zaslonih mogoče spremljati že dobrih 20 let. Foto: Fox

Znana serija Simpsonovi (The Simpsons), ki je na malih zaslonih od konca 80. let prejšnjega stoletja, se dotika tem, kot so družina, skupnost, izobraževanje in vera, na način kot le malokatera televizijska serija, britanski Telegraph povzema pisanje vatikanskega časnika.

"Vera je redna tema serije"
V članku Homer in Bart sta katoličana (Homer and Bart are Catholics) piše, da so Simpsonovi ena izmed redkih serij, v kateri so katoliško verovanje, vera in vprašanja o Bogu redne teme. Družina "pred obedi moli na svojevrsten način in verjame v življenje po smrti".

Časnik analizira tudi epizodo Simpsonovih iz leta 2005 z naslovom Oče, sin in sveta gostujoča zvezda (The Father, the Son and the Holy Guest Star), ki je bila predvajana nekaj tednov po smrti papeža Janeza Pavla II. Epizoda se začne z Bartovo izključitvijo iz šole Springfield, nato ga starša vpišeta v katoliško šolo. Tam sreča prijaznega duhovnika (liku je glas posodil Liam Neeson), ki ga napelje h katoliški veri.

"On bi naredil vse, da bi to skril, ampak Homer je katoličan"
Potem se je za spreobrnitev v katoliško vero odločil tudi Homer, kar ni bilo všeč njegovi ženi Marge, častitemu Lovejoyu in sosedu Nedu Flandersu. Epizoda se je dotaknila tem, kot so verski koflikt, medverski dialog, pa tudi homoseksualnosti in raziskav na področju matičnih celic. "Le malo ljudi ve in on naredi vse, da bi to skril - ampak res je: Homer J. Simpson je katoličan," piše L'Osservatore Romano.

Vatikanski časnik pod novim urednikom piše tudi o popkulturi
To pa ni prvič, da je vatikanski časopis pisal o svetovno znani seriji. Decembra lani, ko je najdlje trajajoča risana televizijska nanizanka praznovala 20. obletnico predvajanja na malih zaslonih, so pisali, da je ena izmed najpomembnejših tem serije "odnos med človekom in Bogom" in da pogosto odraža "versko in duhovno zmedenost današnjega časa".

Telegraph ob tem še piše, da je vatikanski časnik pod novim urednikom, ki je položaj zasedel pred tremi leti, od resnejših tem prešel tudi k popkulturi. Zdaj je v njem mogoče najti komentarje na različne teme - od Beatlov do Blues Brothersov, filmskih uspešnic, kot je Avatar, ter knjig in filmov o Harryju Potterju.