Ženin in nevesta sta torto najprej samo previdno opazovala ... Foto: EPA
Ženin in nevesta sta torto najprej samo previdno opazovala ... Foto: EPA
... nato pa sta se je pogumno lotila. Foto: Reuters
Pande se v ujetništvu redko parijo. Foto: EPA

Poroka je potekala po tradicionalnih kitajskih pravilih. Ženin je bil petletni Čuang Čuang, nevesta pa štiriletna Lin Hui, ki so jo živalskemu vrtu posodili Kitajci.

Pri obredu pa nista sodelovali pandi sami, ampak sta večno zvestobo v njunem imenu prisegla kar človeka, ki sta bila oblečena v pandine kostume.

Vodilni upajo, da se bosta mladoporočenca čim prej začela pariti, saj si zelo želijo njunih potomcev. Parjenje pand v ujetništvu se namreč zgodi zelo redko. Poročni obred so poimenovali Sejem sreče in zabave, saj so se Tajci želeli izogniti kritikam nekaterih borcev za živali, ki menijo, da je poročanje živali znak nespoštovanja do njih.

Kakšno slavje!
Na poroki je bilo prisotnih mnogo ljudi, ki so bili oblečeni v tradicionalne obleke, slavje pa so s povorko od središča mesta do živalskega vrta popestrili tudi bobnarji in plesalci.

Nevestina zastopnica, neko mlado dekle, je bila oblečena v značilni kitajski barvi - beli in rdeči, zbrana množica pa jo je navdušeno pozdravljala s kitajskimi in tajskimi zastavami in simboli. V živalskem vrtu je deklica nato morala vdihavati celo evkaliptusovo olje, saj se je zaradi celodnevne hoje v pandinem kostumu že slabo počutila.

Pojedina tudi za pandi
Po čajanki so pravima pandama, ki se prehranjujeta le z bambusom, ponudili sadje, sladoled in trinadstropno ledeno torto, okrašeno s figuricami zmaja.

Iz živalskega vrta so še sporočili, da upajo, da se bo zaradi toplega tajskega podnebja obdobje parjenja pand premaknilo iz obodbja med marcem in majem na mesec november.

Čuang Čuang in Lin Hui živita v milijon dolarjev vredni kletki, ki jo s posebnimi napravami za njuno večje ugodje tudi ohlajajo.