"Carina preprečuje to, bi ljudje vnašali v Belo krajino depresijo, slabo voljo, zavist, nevoščljivost in še kaj podobnega." Foto: Televizija Slovenija
Kolpa
Mnogi se v Belo krajino odpravijo ravno zaradi idilične reke Kolpe, ki povezuje Slovenijo in Hrvaško. Foto: BoBo

Prek Gorjancev se na Jugorju Dolenjska počasi prevesi v Belo krajino in tam velja, da je za prestop na sončno stran Gorjancev, kot radi pravijo Beli krajini, potreben poseben potni list ali "pasoš". Izdaja in preverja jih turistična carina, duhovita ideja pa se je rodila pred štirimi leti.

Ko se tam ustavimo, je malo za šalo, malo zares pomembno, da imamo s seboj poseben dokument. "Dober dan, dokumente prosim, da potrdim, da lahko potujete naprej v Belo krajino," vas na Jugorju nagovori turistični carinik Peter Badovinac.

Zamisel o belokranjskem potnem listu je dozorela pred štirimi leti. Včasih je veljalo: "Ko bom velik, bom carinik na Kolpi." Kot je za TV Slovenija pojasnil humorist Toni Gašperič, pri njem ni bilo ravno tako, so se mu pa uresničile druge sanje: "Carino imamo na Gorjancih."

Koliko pasošev so doslej izdali, je menda podatek zaupne narave. "So po celem svetu – od Kitajske do Japonske ter po celi Ameriki in Sloveniji. Ljudje, ki imajo potni list, se k nam radi vračajo in v njem zbirajo žige, drugi si ga kupijo zgolj za spomin."

Na evropski schengenski meji ob Kolpi carine ni več, na vstopni točki v unijo vinorodnih dežel pa je. "Carina preprečuje to, bi ljudje vnašali v Belo krajino depresijo, slabo voljo, zavist, nevoščljivost in še kaj podobnega."

"Belokranjski pasoš" lastniku prinese tudi ugodnosti. V obliki popusta na turističnih kmetijah in še kje.

Več si lahko ogledate v spodnjem prispevku.