Ramsay se je na vrh prebil predvsem na račun svojih serij in knjig. Foto: EPA
Ramsay se je na vrh prebil predvsem na račun svojih serij in knjig. Foto: EPA
Gordon Ramsay
Prvi kuhar po zaslužku v ZDA s svojo družino. Foto: EPA

V letu dni je namreč po podatkih ameriške revije Forbes zaslužil približno 38 milijonov ameriških dolarjev. Sedež ima v Londonu, kjer upravlja več restavracij. Med najbolj znanimi sta restavracija Gordona Ramsayja (s tremi zvezdicami) in Gordon Ramsay's Plane Food na letališču Heathrow.

A četudi ima številne restavracije po Veliki Britaniji, ga Američani najbolje poznajo po njegovih televizijskih resničnostnih šovih. Na Škotskem rojeni kuharski mojster Ramsay je televizijskim gledalcem znan po svojih trpkih in ne preveč prijaznih komentarjih v oddajah Vražja kuharija in MasterChef. A za vsem televizijskim bliščem je kuhar z zbirko Michelinovih zvezdic.

Kot večina kuharjev tudi on svoje jedi gradi na klasični francoski kuhinji, z indijskim in italijanskim pridihom.

Letos je Ramsay po zaslužku prehitel ameriško televizijsko voditeljico Rachael Ray, ki je s svojimi kuharskimi knjigami, revijo in televizijsko oddajo zaslužila 25 milijonov dolarjev.

V Avstriji rojeni Wolfgang Puck je medtem s svojimi 20 restavracijami v letu dni zaslužil 20 milijonov dolarjev in zasedel tretje mesto na seznamu kuharjev, ki so s svojo dejavnostjo navzoči predvsem v ZDA.

Pri reviji Forbes so poudarili, da omenjeni kuharji delujejo na različnih področjih. Nihče nima namreč le restavracij, temveč k njihovemu zaslužku prispevajo predvsem televizijske oddaje in kuharske knjige.

Mastne denarce s kuhanjem pa ne služijo samo slavni kuharji, temveč tudi posamezne restavracije. Restavracija z največjim letnim zaslužkom v ZDA je bila v zadnjem letu Bob Chinn's Crab House v zvezni državi Illinois, kjer strežejo predvsem morsko hrano. Zaslužek je znašal kar 24 milijonov dolarjev.