Univerza je svoja vrata prvič odprla leta 2003. Foto: EPA
Univerza je svoja vrata prvič odprla leta 2003. Foto: EPA
Univerza v Bologni
Študij je razdeljen na šest stopenj - od začetniške do napredne. Foto: EPA

Študenti z vsega sveta - od Avstralije, Kitajske, Sudana, Libanona do Velike Britanije - se zgrinjajo v Italijo. Razlog? Univerza za izdelovanje sladoleda "gelato" v Bologni. Še leta 2008 je univerzo obiskovalo le okoli 6000 študentov, letos pa je med gospodarsko krizo število vpisov povišalo za 90 odstotkov. "Veliko naših študentov je brezposelnih podjetnikov, ki jih je prizadela gospodarska kriza in si želijo ustvariti novo prihodnost," je za britanski The Telegraph razložil ameriški dekan univerze Patrick Hopkins.

Združuje jih en cilj: kako narediti najboljši "gelato" na svetu ob učenju od največjih mojstrov v inštituciji z visokonaprednimi laboratoriji. Po osvojenem znanju se namreč vsi novopečeni sladoledarji vrnejo v svoje domače kraje in večinoma tam odprejo svoje prodajalne sladoleda.

Ustvarjalnost ne pozna meja
Univerza jim ponuja najrazličnejša znanja. Tako jih naučijo, kako zmešati najbolj razširjena okusa, kot sta čokolada in vanilija. Svoje študente pa spodbujajo, da poleg osnovnega znanja še eksperimentirajo z okusi in se naučijo, kako izdelati "gelato" z okusom rdečega vina, olivnega olja, parmezana ali celo bazilike.

"'Gelato' je osnova za številne okuse - lahko ga prilagodiš za okuse številnih kultur. Hruška s parmezanom in limona z baziliko sta ena izmed najbolj nenavadnih mešanic, ki so se jih spomnili študentje," je še dodal Hopkins.