Od daleč je Birmingham prijetnejši kot od blizu. Foto:
Od daleč je Birmingham prijetnejši kot od blizu. Foto:
Moški sicer niso vljudni, so pa kavalirji.

Raziskava nekega britanskega tabloida je pokazala, da so prebivalci tega mesta med raziskavo najmanjkrat naredili kakšno vljudnostno gesto, npr. pridržali vrata ali pomagali nekomu, ki se mu je strgala polna nakupovalna vrečka.

Prebivalci Newcastla na severu Anglije so njihovo pravo nasprotje, saj so najbolj vljudni. Sledijo jim prebivalci Liverpoola na severovzhodu in Exeterja na jugovzhodu države.

Omenjeni tabloid je v osem angleških mest postavil zakrinkane "vljudnostne inšpektorje", ki so na različne načine ocenjevali vljudnost tamkajšnjih prebivalcev.

Med drugim so preverjali tudi, če so prodajalci dovolj olikani, da rečejo prosim in hvala in če se vozniki zahvalijo tistim, ki jih pustijo, da se vključijo v promet med prometnimi konicami.

Britanci so v povprečju vljudni 56 odstotkov časa, medtem ko so bili prebivalci Newcastla pri preizkusih "inšpektorjev" kar 77-odstotno uspešni. Na drugi strani so prebivalci Birminghama pokazali svojo vljudnost le v 43 odstotkih primerov.

Tudi kavalirji se še najdejo
Čeprav se je izkazalo, da so ženske v splošnem bolj vljudne od moških, pa tudi kavalirji še niso izumrli. 88 odstotkov moških je namreč vrata pridržalo ženskim raziskovalkam, kar je za moške raziskovalce storilo le 44 odstotkov žensk.

Poleg že omenjenih mest je raziskava zajela še Cardiff, London, Southampton in Edinburg.