Serijo so snemali v Kaliforniji, v njej pa ne manjka veličastne pokrajine ameriškega jugozahoda. Foto: HBO
Serijo so snemali v Kaliforniji, v njej pa ne manjka veličastne pokrajine ameriškega jugozahoda. Foto: HBO
Izvrstno igralsko zasedbo dopolnjujeta britanski oskarjevec Anthony Hopkins in dobitnik zlatega globusa Jeffrey Wright. Foto: HBO

Skratka, seks, kri, nasilje, veličastna kulisa, samo da bodo kralje in zmaje zamenjali kavboji in androidi. Namesto domišljijske dežele sedmih kraljestev futuristični zabaviščni park na temo divjega zahoda, v katerem ljudje izživljajo svoje fantazije.

Westworld, za katerim stojita Jonathan Nolan in Lisa Joy, je prestal kar nekaj porodnih krčev, da je končno dobil zeleno luč - štartal bo 2. oktobra. Serija, posneta po znanstvenofantastičnem trilerju Michaela Crichtona, ki velja za manjši kult, je bila v delu - vsaj na papirju - že vse od začetka 90. let, a se je nekako nekaj vedno zalomilo.

Po notranjih sporih v studiu Warner Bros je bil projekt, sprva mišljen kot filmska predelava, postavljen na stranski tir, HBO pa je serijo naročil leta 2013. Premiera je bila napovedana za leto 2015, ko so objavili tudi prvi kratki napovednik, datum premiere pa zamaknili še za eno leto.

Po zapletih bo serija le ugledala luč
Zapletalo se je predvsem pri proračunu, saj naj bi novi Westworld stal približno 100 milijonov dolarjev, Nolan, ki je med drugim napisal scenarije za bratove uspešnice Vitez teme, Vzpon Viteza teme in Medzvezdje, pa naj tudi s scenarijem ne bi bil povsem zadovoljen.

A "temna odiseja o vzponu umetne zavesti in prihodnosti greha", kot HBO opisuje Westworld, je zdaj pripravljena, še pred premiero pa jo že primerjajo s sci-fi klasikami, kot so Blade Runner in Battlestar Galactica. Premisa serije sicer zveni precej zapleteno, tudi tesnobni napovednik kljub pohujšljivim prizorom spolnih orgij ne obeta ravno lahkotne sprostitve pred spanjem.

Dežurni zlobec je očitno za to več kot primeren Ed Harris, Anthony Hopkins igra vsemogočnega stvaritelja robotov dr. Roberta Forda, glavni ženski lik nedolžnega dekleta s prerij je pripadel Evan Rachel Wood, rokovanja s pištolami vajenega prišleka v umetnem mestu pa James Marsden.

Impresivno igralsko zasedbo, ki bo manevrirala med stroji, pokvarjenimi revolveraši, roboti in umetno inteligenco, dopolnjujejo še Thandie Newton, Jeffrey Wright, danska zvezdnica serije Oblast Sidse Babett Knudsen in Rodrigo Santoro.

In če bo glasbena podlaga zvenela znano, je to z razlogom - zanjo je namreč poskrbel Ramin Djawadi, ki je "ozvočil" že Igro prestolov.