Pištolo, ki jo je Capone
Pištolo, ki jo je Capone "uporabljal za samoobrambo", ni pa nikogar z njo ubil (vsaj tako pravi vnukinja Diane Capone), so prodali za 860.000 dolarjev. Foto: AP

Že pred tedni smo poročali o odločitvi treh še živečih vnukinj pokojnega kralja čikaškega podzemlja, da njegovo zapuščino ponudijo na dražbi. Ta je potekala pretekli konec tedna v Sacramentu v Kaliforniji, k sodelovanju pa se je prijavilo več kot 1000 ponudnikov, navaja The Chicago Tribune.

Večina dražiteljev je sicer sodelovala na daljavo, okoli 150 pa se je kar štiri ure trajajoče dražbe z naslovom “A Century of Notoriety: The Estate of Al Capone" (Stoletje zloglasnosti: Zapuščina Ala Caponeja), ki so jo priredili v nekem zasebnem podeželskem klubu, udeležilo v živo.

Največ zanimanja je pritegnila Caponejeva najljubša pištola, 45-kalibrski polavtomatski kolt, ki so jo na koncu prodali za 860.000 ameriških dolarjev, za med pa je šla tudi pestra zbirka osebnih predmetov, fotografij, pohištva in dodatkov za dom, draguljev, nakita in modnih dodatkov. Za Caponejevo pasno zaponko iz 18-karatnega zlata in platine je tako poslovnež Kevin Nagle odštel dobrih 22 tisočakov, za gangsterjev humidor (škatlo za shranjevanje cigar, ki enakomerno vzdržuje vlago) v obliki medveda pa 120 tisoč dolarjev, poroča AP.

Na dražbi so prodali tudi ogromno osebnih fotografij Caponeja in njegove družine. Foto: AP
Na dražbi so prodali tudi ogromno osebnih fotografij Caponeja in njegove družine. Foto: AP

Skupno so za okoli 170 predmetov, ki jih je Capone uporabljal v svoji vili v Palm Beachu (Florida) po "upokojitvi", torej po izpustitvi iz zapora leta 1945, iztržili vsaj tri milijone ameriških dolarjev oz. 2,6 milijona evrov. Točni znesek sicer ni znan, prav tako ne imena večine kupcev.

Kot so ob napovedi dražbe povedale vnukinje razvpitega kriminalca, so se za prodajo odločile, ker v starosti vse težje skrbijo za predmete, zato jih je strah, da se bodo uničili. Želijo si, da predmeti pridejo v roke strokovnjakov in zbiralcev, ki bodo zanje dobro skrbeli, hkrati pa želijo ohraniti spomin na dedka.