Zakaj ne bi obudili spomina na lepe trenutke propadlega razmerja? Foto: EPA
Zakaj ne bi obudili spomina na lepe trenutke propadlega razmerja? Foto: EPA
Plišasti medvedek
V muzeju so razstavljena ljubezenska pisma in darila ljubimcev. Foto: EPA

Dražen Grubišić in Olinka Vištica sta se po posvetu s prijatelji o njihovih propadlih romancah odločila, da bosta odprla muzej, v katerem so zbrali spominke, pisma in različne predmete od številnih ljudi, ki so izgubili svoje ljubimce.

Grubišić je povedal, da za tak muzej še niso slišali in upajo, da bo deloval kot neke vrste terapija za ljudi s strtimi srci. Muzej vključuje vse - od romantičnih in ganljivih pisem do različnih daril ljubimcev, kot so medvedki in fotografije. Poleg vsakega razstavljenega predmeta je v ozadju tudi opis razmerja in kako se je oseba s strtim srcem pobrala in šla naprej, zato mislijo, da bi lahko pomagal tistim z na novo strtimi srci.

Avtorja projekta pozivata vse, da postanejo darovalci muzeja in poklonijo svoje predmete, ki jim je uspelo »preživeti« napad "afektivnega vandalizma" - uničevanja vseh stvari, povezanih z nekdanjim ljubimcem po koncu zveze. Predmeti bodo na ogled do 14. maja, več podrobnosti najdete na njihovi spletni strani www.brokenships.com.

Idejna zasnova muzeja temelji na znanstveni predpostavki, da imajo predmeti združena polja - holograme spominov in čustev, v muzeju pa želijo ustvariti prostor zaščitenega spomina za ohranjanje materialne in nematerialne čustvene prtljage končanega razmerja.