Večini dijakov so se zdela predavanja neizmerno dolgočasna. Foto: RTV SLO
Večini dijakov so se zdela predavanja neizmerno dolgočasna. Foto: RTV SLO
Učitelji naj dijakov ne bi znali dovolj motivirati. Foto: RTV SLO

Neka raziskava, ki je zajela 467 takšnih oseb, je pokazala, da sta bili kar dve tretjini od njih v šoli vsaj povprečno uspešni.

Večini od njih so se zdela predavanja dolgočasna, njihova vsebina pa preveč oddaljena od stanja v resničnem svetu.

"Poslušati moraš stvari, ki jih v življenju ne boš nikoli potreboval. Poleg tega pa profesorji niso kazali nikakršnega interesa, da bi nas motivirali, enostavno stojijo pred tablo in govorijo," meni večina vprašanih.

Večina pravi, da se zdaj zavedajo, da bi veliko bolje živeli, če bi maturirali in da bi, če bi lahko čas zavrteli nazaj, srednjo šolo zagotovo končali. Tudi statistika kaže, da imajo maturantje višji življenjski standard, saj v povprečju zaslužijo več kot 9.000 dolarjev na leto kot tisti, ki srednje šole niso končali z maturo.

Avtorji raziskave presenečeni
Avtorje raziskave je nekoliko presenetilo, da je bilo med vprašanimi toliko inteligentnih in sposobnih ljudi. "Na žalost so bili postavljeni v okolje, ki jim ni dalo zadostnega navdiha za naprej," je dejal eden od avtorjev raziskave.

Žalosti pa ga dejstvo, da so nekateri imeli izjemno dobre ocene, a jih je šola na smrt dolgočasila ali pa niso videli nikakršne povezave med učno snovjo in svojimi poklicnimi željami.