Na majici sta bili njuni karikaturi. Foto: EPA
Na majici sta bili njuni karikaturi. Foto: EPA
Heasleyjeva je v Renu zapustila letalo. Foto: EPA
Podpredsednik ZDA Dick Cheney
Sporni napis in karikature na majici. Foto: EPA

Na njeni majici s kratkimi rokavi so bile karikature predsednika ZDA Georgea Busha, podpredsednika Dicka Cheneyja in državne sekretarke Condoleezze Rice z napisom "Meet the Fuckers".

Uslužbencem letalske družbe Southwest se je majica zdela preveč žaljiva in potnici Lorrie Heasley so ukazali, naj jo prekrije ali obrne navzven. Lorrie tega ni storila in skupaj z možem sta morala zapustiti letalo v mestu Reno v Nevadi, na vmesni postaji poleta od Los Angelesa do Portlanda.

Glede osnovnih podatkov se zgodbi ujemata, o podrobnem poteku pa ima vsaka stran svojo različico. 32-letna Heasleyjeva je že napovedala tožbo in zahteva povrnitev stroškov. Potnica trdi, da ji nihče ni rekel ničesar, ko je čakala na vkrcanje v Los Angelesu. Nekemu časopisu iz Rena je povedala, da so jo na letalu opozorili, zato je majico prekrila s puloverjem, ki pa naj bi med spanjem zlezel dol. Nato so ji ukazali, naj se znebi majice ali pa odide z letala, zato se je odločila, da gre raje z letala. "V Iraku imam sorodnike, ki se borijo za osvoboditev tuje države, sama pa moram z letala zaradi majice. To ni svoboda," je med drugim za časopis povedala Heasleyjeva.

Družba Southwest trdi, da je šlo za problem dostojnosti, saj bi bila majica lahko žaljiva za katerega od potnikov. Heasleyjeva pa trdi, da ji drugi potniki niso rekli ničesar. Tiskovna predstavnica družbe Southwest Marilee McInnis je zatrdila, da ima Zvezna uprava za letalstvo (FAA) pravila, po katerih lahko prevozniki zanikajo usluge potniku, ki je oblečen opolzko ali žaljivo. Tiskovni predstavnik FAA Donn Walker pa je dejal, da takih pravil ni. "Od letalske družbe je odvisno, koga bodo vzele na letalo in pod kakšnimi pogoji. Vlada se ne meša v to, kaj imajo ljudje oblečeno," je še dodal.