Foto:
Foto:
Ljubezen je nekaj lepega, lahko pa tudi bolečega.
Objemanje je dobro za kožo.

Splača se biti zaljubljen: ljubezen nam da neskončno veliko energije, ohranja mladostni videz in krepi samozavest.

Poleg tega zaljubljeni redkeje zbolijo, saj bližina in naklonjenost ljubljene osebe krepita imunski sistem, pri hujših boleznih pa lajšata bolečine in posledice, saj si zaradi varnosti in bližine hitreje opomoremo.

Za naklonjenost, harmonijo in varnost, ki jih občutimo med božanjem, je zaslužen hormon sreče - oksitocin.

Znanstveniki so dokazali, da se zaljubljenca dotakneta tudi do štiridesetkrat v minuti. Prav ta dotik oziroma njegova pogostost pa pospešujeta izločanje tega hormona.

Poljub sproži 30 obraznih mišic
Se vam je že zgodilo, da vam med poljubljanjem zmanjka zraka? Strasten poljub vpliva na pospešitev krvnega obtoka, poleg tega pa vam srce udari tudi do sto osemdesetkrat na minuto. Poljub sproži kar 30 mišic na obrazu, kar pripomore, da dlje časa ohranimo mladostni videz.

Če se poljubljaš, živiš dlje
Raziskave, ki so jih izvedli v ZDA, so pokazale tudi, da ljudje, ki se pogosto poljubljajo, povprečno živijo od pet do osem let dlje. Posebej ženske bi morale biti hvaležne moškim zaradi nežnosti, ki jo dajejo, saj se pri objemanju tvori hormon estrogen, ki krepi vezivno tkivo in je potreben za ohranjanje elastičnosti kože.

Ljubezen krepi samozavest
Če čutite tudi, da vas ljubljena oseba ljubi in da ste zanjo pomembni, boste vajino skupnost doživeli kot samopotrditev. Ti občutki so pomembni za krepitev samozavesti, ki nam omogoča, da se lahko uspešno spopadamo z življenjskimi tegobami.