Posebnim načinom, kako se v Združenem kraljestvu pripravljajo na praznovanje platinastega jubileja vladanja kraljice Elizabete II., se pridružuje imenovanje osmih novih mest. Lani je namreč kar 40 lokacij kandidiralo za status mesta. S tem nazivom se zdaj lahko v Angliji ponašajo Milton Keynes, Colchester in Doncaster, na Škotskem si je to čast prislužil kraj Dunfermline, na seznam sta se uvrstila tudi Bangor na Severnem Irskem in Wrexham v Walesu.

Zgodovino pišeta mesti Stanley na Falklandskih otokih in Douglas na otoku Man – prvič so se na razpis lahko prijavila tudi britanska čezmorska ozemlja in Kronske odvisnosti, neposredne posesti britanske krone z ločeno upravo. Tovrstni razpis je sicer nazadnje potekal za diamantni jubilej britanske monarhinje pred desetletjem, poroča BBC.

Pozneje bodo dobili še uradno pismo kraljice

V želji po posebni kraljevi časti so morali kandidati pokazati svojo kulturno dediščino, pomen lokalne identitete in skupnosti, prebivalci pa so morali povedati, zakaj menijo, da si kraj zasluži status mesta. Tega monarhinja podeli na podlagi posvetovanja z ministri, pri odločanju pa ne obstajajo enotna pravila. Velikokrat sicer igra vlogo dejstvo, ali ima naselje katedralo, univerzo in veliko prebivalcev.

Nova mesta, ki bodo novico prejela še prek uradnega pisma, naj bi lahko pričakovala nove priložnosti za prebivalce in izboljšanje lokalne ekonomije. Potem ko je škotski Perth dobil status mesta, naj bi se namreč lokalna ekonomija v 10 letih razširila za kar 12 odstotkov.