Ameriška ekipa je ponosno objavila novico, da je njihova trenerka pisala zgodovino. Foto: Instagram USST
Ameriška ekipa je ponosno objavila novico, da je njihova trenerka pisala zgodovino. Foto: Instagram USST
Horjojeva med ogledom proge. Foto: Instagram USST

Ta pionirska čast je pripadla ameriški trenerki Karin Harjo, ki je postavila prvi tek.

Kaj dosti to njenim dekletom sicer ni pomagalo - najbolje uvrščena Američanka je bila Resi Stiegler, ki je tekmo končala na 28. mestu. Zmagala je slovaška veteranka Veronika Velez Zuzulova, njena ekipna kolegica, nesporna novinka leta Petra Vlhova je bila tretja, med njiju pa se je vrinila še Frida "Večno druga" Hansdotter.

"Kar se tiče zgodovine, me še ni zares zadelo," je po tekmi povedala Harjojeva za USSA. "Verjetno zato, ker največkrat razmišljam samo o tem, da pač opravim svoje delo, kar je, da sem še en trener na hribu več. To je bila vedno moja miselnost, da sem poznana kot dobra trenerka, ne pa ženska, ki postavi progo. Razumem, da je velik mejnik, ampak bolj kot kar koli, verjamem v trdo delo, verjamem, da moraš verjeti v svoje sanje in da opravljaš svoje delo najbolje, kot le lahko."

Brez ekipe ji ne bi uspelo
Harjojeva, ki sicer običajno dela z dekleti v Evropskem pokalu, priznava, da so bila potrebna prizadevanja celotne ekipe, da je prišla na zgodovinski položaj.

"Kar pa se tiče tega, zakaj sem bila ravno jaz tista, ki je dobila priložnost postati prva ženska, ki je postavila progo za svetovni pokal, res ne vem, kaj sem počela drugače kot vsi ostali. Razen tega, da imam zaslombo izjemnega podpornega sistema, trenerske enote in ekipe," je povedala.
"Tudi to igra vlogo, ko gre za postavljanje prog, da ni samo ena oseba, ampak ekipno delo. To sem lahko dosegla samo z njihovim zaupanjem vame kot trenerko, in to je precej več kot samo navadna sreča."

Do zdaj edina ženska, ki je kdaj postavila progo v svetovnem pokalu, je bila Marie-Theres Nadig, nekdanja švicarska smučarka, ki je kot trenerka postavila dve superveleslalomski progi (Zauchensee in Cortina), ne pa tudi tehničnih disciplin.