Zasedba Simon & Garfunkel je nastala v prvi polovici 60. let. Foto: Reuters
Zasedba Simon & Garfunkel je nastala v prvi polovici 60. let. Foto: Reuters
Art Garfunkel
Leta 2003 je Garfunkel izdal svoj prvi album z avtorskimi besedili, naslovljen Everything Waits to Be Noticed. Foto: Reuters
Art Garfunkel, žena KIm, sin James
Art Garfunkel z ženo KIm in sinom Jamesom leta 1997 na promociji izdaje novega albuma. Foto: Reuters

Sloviti duet Simon & Garfunkel sta Paul Simon (ta je enak jubilej praznoval pred kratkim) in Art Garfunkel ustanovila leta 1964 in največje uspehe požela z albumoma Sounds of Silence in Bridge over Troubled Water. Avtor večine njunih skladb je bil Simon.

Ko sta glasbenika leta 1972 izdala album uspešnic in se združila za nastop v podporo predsedniškemu kandidatu Georgeu McGovernu, se je Garfunkel odločil vrniti v glasbene vode. Leta 1973 je izdal svoj prvi samostojni album Angel Clare, ki je bil sprejet z mešanimi odzivi. Leto pozneje je izšel uspešen album Second Avenue, ki mu je leta 1975 sledil še album Breakaway, na katerem sta nekdanja glasbena sopotnika združila moči za uspešnico My Little Town. Album vključuje tudi skladbo I Only Have Eyes For You, prvo Garfunklovo samostojno pesem, ki se je povzpela na vrh britanske lestvice uspešnic.

V drugi polovici 70. let njegova kariera ni bila ravno bleščeča. V tem času je glasbenika tudi zelo prizadel samomor dolgoletne partnerke Laurie Bird. Garfunklov album iz leta 1981 Scissors Cut mnogi ocenjujejo za najnižjo točko v njegovi glasbeni karieri. Po izjemno slabi prodaji albuma sta se Simon & Garfunkel za nekaj časa priložnostno združila. Koncertirala sta v newyorškem Centralnem parku in se odpravila na turnejo. Ukvarjala naj bi se tudi z novim albumom, a sta se med turnejo sporekla. Tako je leta 1983 Simon izdal samostojni album Hearts and Bones, leto pozneje pa je Garfunkel pripravil svojo prvo kompilacijo The Art Garfunkel Album.

Novo tisočletje, prvi avtorski album
Leta 2003 je Garfunkel izdal svoj prvi album z avtorskimi besedili, naslovljen Everything Waits to Be Noticed. Album prinaša Garfunklovo poezijo, ki sta mu jo pomagala uglasbiti kantavtorja Maia Sharp in Buddy Mondlock. Glasbenik je leta 1989 izdal tudi zbirko pesmi v prozi Still Water. Simon & Garfunkel sta se leta 2003 ponovno skupaj podala na izjemno uspešno svetovno turnejo, ki je trajala do leta 2004. Leta 2006 je Garfunkel izdal album Some Enchanted Evening, ki je bil poklon glasbi njegovega otroštva. S Simonom sta se nato še dvakrat odpravila na turnejo.

Leta 2012 je Garfunkel izdal album The Singer, za katerega je izbral 34 skladb iz svoje samostojne kariere ter nekaj pesmi iz obdobja sodelovanja s Simonom. Izidu albuma naj bi sledila turneja, a je bil glasbenik zaradi zdravstvenih težav primoran večino koncertov odpovedati.

Šest grammyjev
V karieri je za samostojno delo in za sodelovanja prejel šest grammyjev, leta 1990 pa sta bila skupaj s Simonom sprejeta v Hišo slavnih rokenrola. Za seboj ima tudi nekaj manjših igralskih vlog. V 70. letih je nastopil v filmih Mika Nicholsa Kavelj 22 in Meseno spoznanje.

Garfunkel je bil v 70. letih kratek čas poročen z arhitektko Lindo Marie Grossman, s katero nista imela otrok. Pozneje je bil v zvezi s fotografinjo in igralko Lauri Bird, ki je leta 1979 naredila samomor, in v 80. letih z igralko Penny Marshall, s katero sta tudi po razhodu ostala zelo dobra prijatelja. Leta 1985 je spoznal nekdanjo manekenko Kathryn (Kim) Cermak, s katero sta se tri leta pozneje poročila. V zakonu sta se jima rodila dva sinova - leta 1990 James in leta 2005 (s pomočjo nadomestne matere) Beau Daniel.