Ljudje so Baracka Obamo najbolj občudovali kar 12 let. Foto: EPA
Ljudje so Baracka Obamo najbolj občudovali kar 12 let. Foto: EPA

Trump je najbolj občudovan pri 18 odstotkih Američanov, sledita nekdanji predsednik Barack Obama s 15 odstotki podpore in novoizvoljeni predsednik Joe Biden s šestimi odstotki, tri odstotke glasov pa je prejel direktor ameriškega inštituta za nalezljive bolezni pri nacionalnem inštitutu za zdravje Združenih držav Amerike Anthony Fauci. Za njim se je uvrstil papež Frančišek, sledijo pa poslovnež Elon Musk, senator Bernie Sanders, ustanovitelj Microsofta Bill Gates, košarkar LeBron James in dalajlama.

V 74 letih izvajanja ankete so sicer ameriški prebivalci kar 60-krat na prvo mesto postavili predsednika Združenih držav Amerike. Lani sta si ga delila Obama in Trump, ta pa je s tem, ko se je zavihtel na vrh lestvice najbolj občudovanih moških v letu, čeprav je letos doživel poraz na predsedniških volitvah, prekinil 12 zaporednih let Baracka Obame. Obama se je tako z leti, preživetimi na vrhu lestvice, izenačil z nekdanjim predsednikom Dwightom Eisenhowerjem.

Melania Trump v zadnjih štirih letih nikoli ni bila na vrhu

Michelle Obama je v ženski kategoriji prejela 10 odstotkov podpore pred novoizvoljeno podpredsednico Združenih držav Amerike Kamalo Harris s šestimi odstotki in trenutno ameriško prvo damo Melanio Trump, ki je prejela štiri odstotke glasov. Melania Trump je bila sicer v zadnjih štirih letih vedno v prvi deseterici, a se na vrh ni zavihtela nikoli, čeprav tja Američani v Gallupovi anketi aktualne prve dame postavljajo precej redno.

Za Melanio Trump se je uvrstila Oprah Winfrey, sledila pa je nemška kanclerka Angela Merkel, nekdanja prva dama in ameriška državna sekretarka Hillary Clinton, ki je do zdaj na lestvici kraljevala največkrat, kongresnica Alexandria Ocasio-Cortez, britanska kraljica Elizabeta II., ameriška vrhovna sodnica Amy Coney Barrett in švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg.