Lestvica najvplivnejših žensk na svetu je letos drugačna – po več kot desetletju namreč na njenem vrhu ne kraljuje več nemška političarka Angela Merkel. Ta se je, kot je znano, pred dnevi dokončno poslovila od politike, zato so jo pri Forbsu izločili s seznama. Ob tem so poudarili, da je Merkel dobesedno kraljevala na lestvici zadnjih 18 let – le dvakrat v tem času namreč ni bila razglašena za najvplivnejšo.

Najvplivnejša 15-erica. Foto: Forbes/Posnetek zaslona
Najvplivnejša 15-erica. Foto: Forbes/Posnetek zaslona

V njeni odsotnosti se je na vrh zavihtela milijarderka in filantropinja MacKenzie Scott, tretja najbogatejša ženska na svetu, ki je ustvarjalce revije navdušila ne le s svojim neobremenjujočim odnosom do denarja, ampak tudi s pristopom do dobrodelnosti, ki je obenem "pomenljiv in revolucionaren", so zapisali v obrazložitvi in v dokaz svojih trditev pripisali njeno izjavo: "Vsi se zgolj trudimo razdeliti ljudem bogastvo, katerega pridobitev so nam omogočili sistemi, ki jih je nujno treba spremeniti."

Scott sicer ni edina dobrodelnica na lestvici, tesno na 5. mestu ji sledi Melinda Gates, ki skupaj z nekdanjim možem Billom še vedno vodi njuno fundacijo.

Številne političarke in gospodarstvenice

Na seznamu 100 najvplivnejših žensk je sicer kar 40 predsednic uprav in 19 političark (dve manj kot lani). V prvi deseterici tako najdemo ameriško podpredsednico Kamalo Harris (2. mesto), prvo damo Evropske centralne banke (in nekdanjo vodjo Mednarodnega denarnega sklada) Christine Lagarde (3. mesto), prvo damo EU-ja, predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen (8. mesto), in aktualno predsednico Tajvana Tsai Ing Ven (9. mesto), v nadaljevanju pa tudi ameriško političarko Nancy Pelosi (15. mesto), trenutno predsednico Mednarodnega denarnega sklada in nekdanjo predsednico uprave Svetovne banke Kristalino Georgievo (22) ter novozelandsko premierko Jacindo Ardern (34).

Na seznamu najvplivnejših sicer prevladujejo predsednice ali članice uprav velikih podjetij oz. konglomeratov, kot so GM (Mary Barra na 4. mestu), Fidelity Investments (Abigail Johnson na 6. mestu), banka Santander (Ana Patricia Botin, 7. mesto), UPS (Carol Tome na 12. mestu), GlaxoSmihKline (Emma Walmsley na 13. mestu), Citigroup (Jane Fraser, 14. mesto), YouTube (Susan Wojcicki, 18. mesto), Google (Ruth Porat, 20. mesto), Thyssenkrupp (Martina Merz, 21. mesto).

Med imeni, ki jih poznamo iz sveta zabave, je najvišje Oprah Winfrey, na 23. mestu, na lestvico pa so se uvrstile tudi barbadoška pevka in modna oblikovalka Rihanna (68. mesto), igralka Reese Witherspoon (74.), režiserka Ava DuVernay (80.), glasbenici Beyonce (76. mesto) in Taylor Swift (78.) ter teniška igralka Serena Williams (85. mesto).