David Hasselhoff med 'žuranjem' na festivalu Coachella v mladi družbi. Menda je (spet) pregloboko pogledal v kozarec. Foto:
David Hasselhoff med 'žuranjem' na festivalu Coachella v mladi družbi. Menda je (spet) pregloboko pogledal v kozarec. Foto:
Mel Gibson z Oksano Grigorievo
Čeprav Mel Gibson še ni uradno ločen, je javnosti že predstavil novo, precej mlajšo spremljevalko, Rusinjo Oksano Grigorievo. Foto: EPA

Pojem "kriza srednjih let", s katerim opisujemo obdobje dramatičnega samospraševanja, ki ga nekateri posamezniki občutijo v "srednjih letih" življenja in naj bi bilo posledica občutka minevanja mladosti in neizbežnosti starosti, je leta 1965 skoval kanadski psihoanalitik Elliott Jaques, o tem pojavu pa na primer prepeva tudi Zoran Predin (prav od njega smo si sposodili vrstice za naslov, pesem Bolj star bolj nor pa prilagamo v videoposnetku spodaj).

Čeprav ima pojem krize srednjih let več podpornikov v popularni kulturi kot v znanstvenih krogih, je izšlo kar nekaj del na to temo. Med bolj znanimi je tisto avstralskega psihoterapevta Petra A. O'Connorja, ki pravi, da je čas med 35. in 45. letom čas krize za mnoge moške, v katerem se pojavijo občutki frustracij in neustreznosti ter začutijo tudi ujetost v zakonu. Določene kulture naj bi bile manj podvržene temu pojavu od drugih. Na Japonskem in v Indiji na primer tega izraza sploh ne poznajo, kar kaže na to, da je kriza predvsem kulturni konstrukt in posledica "kulta mladosti" v zahodnih družbah.

Po nekaterih raziskavah naj bi kriza srednjih let pri moških trajala med tri in deset let in od dve do pet let pri ženskah. Največkrat jo povzroči staranje samo ali pa staranje v kombinaciji s spremembami ali z obžalovanjem izbire poklica ali kariere, zakonskega partnerja, odraščanja otrok, staranja ali smrti staršev in spreminjanja telesnega videza, povezanega s staranjem. Na moške in ženske "kriza" vpliva različno. Po neki hipotezi naj bi bil vzrok moške krize srednjih let celo menopavza ženske partnerice in konec njene reproduktivne dobe, zaradi česar začuti potrebo, da bi privlačil mlajše ženske.

Poleg velikanske želje po tem, da bi se počutili mladi, se kriza srednjih let izraža skozi zlorabo alkohola (tako obnašanje smo v preteklih letih opazili tako pri Hasselhoffu - razvpiti videoposnetek izpred dveh let prilagamo spodaj - kot Gibsonu), očitno razsipnost in nakupovanje (nenavadnih ali dragih kosov oblačil, športnih avtomobilov, nakita, sodobnih tehnoloških pripomočkov), depresijo, veliko obremenjevanje s telesnim videzom ter zapletanje v razmerja z mlajšimi ljudmi (prav take "aferice" naj bi bile vzrok za razpad zakona pri vseh naštetih zvezdnikih).

56-letnega Davida Hasselhoffa na primer so pred kratkim na glasbenem festivalu Coachella, ki sicer privabi številne ameriške najstnike (in zvezdnike), ujeli med strastnim poljubljanjem s precej (no, veliko) mlajšo rjavolasko. 53-letni Mel Gibson - ločitveni postopek od žene Robyn še ni končan - pa je javnosti te dni predstavil svoje novo dekle, rusko pevko Oksano Grigorievo. Pennovi (48) Robin pa naj bi prekipelo, ker naj bi se Sean v alkoholni omami zabaval z dvema mladima Rusinjama (naenkrat, seveda).

Vsaj 59-letni Bruce Springsteen in soproga Patti Scialfa sta očitno (za zdaj) zgladila nesporazume, ki naj bi jih povzročila njegova afera z neko mlado "sotrpinko" iz fitnesa v New Jerseyju. Kot je znano, pa je lani kitarista Rolling Stonesov, 61-letnega Ronnieja Wooda, žena zapustila zaradi razmerja z 18-letno kazahstansko natakarico ...

To je kar nekaj skupnih znakov "krize srednjih let", čeprav so omenjeni moški po starosti že zunaj "rizične skupine". Dokaz, da tudi ženske niso imune nanjo, pa je na primer 50-letna Slavica Ecclestone, ki se je pred kratkim ločila od 28 let starejšega soproga, avtomobilskega mogotca Bernieja Ecclestona. Menda si ni vzel dovolj časa zanjo. Novic o kakšnem postavnem (vzhodnoevropskem) mlajšem ljubimcu (še) ni.

A. K.