Pevec svojo slavo izkorišča humanitarne dejavnosti. Foto: Reuters
Pevec svojo slavo izkorišča humanitarne dejavnosti. Foto: Reuters
Bob Geldof in Bono
Zavzemanje za države trejtega sveta, odpravo revščine in zmanjšanje števila žrtev aidsa so glavni cilji Boba in Bona. Foto: EPA

V svojem kratkem urednikovanju Independenta je Bono naredil intervju z britanskim premierjem Tonyjem Blairom in Gordonom Brownom, Condoleezza Rice pa je razkrila njenih deset najljubših skladb.

Sicer pa se je slavni irski pevec odločil, da bo bralce časopisa ozavestil predvsem o velikem številu ljudi, ki dnevno umrejo zaradi aidsa.

Na pomoč priskočili pirjatelji
Za prvo stran je umetnik Damien Hirst naredil pasico, v kateri je zapisal, da danes ni nič novic, razen smrti 6.500 Afričanov, ki so umrli zaradi aidsa. Sicer pa je Bono aktiviral mnogo slavnih ljudi, ki so bili pripravljeni sodelovati v posebni izdaji časopisa.

Modna oblikovalka Stella McCartney je naredila intervju z oblikovalcem Giorgiom Armanijem, ki je povedal, da moda res zahteva potrošnjo, vendar morajo modne hiše delovati družbeno odgovorno.

Sam ne bo spremenil sveta
Čeprav je Bono prevzel mesto urednika, se ni mogel izogniti novinarskim vprašanjem za tisti dan.

V časopisu so ga vprašali, ali lahko zvezdniki, kot sta Bono in Bob Geldof, organizator Live Aida in Live 8, s svojim vplivom spremenijo svet in zmanjšajo svetovno revščino.

"Ne," je bil preprost odgovor Bona, ki se zaveda politične realnosti in lastnih omejitev pri reševanju svetovnih problemov.

"Zvezdništvo je valuta, ki pa jo želim najbolje unovčiti," je še dodal Bono. Sicer pa je pevec pred kratkim na trg lansiral živo rdeč mobilni aparat, s katerim želi zbrati milijone dolarjev, ki jih bo uporabil za boj proti aidsu v Afriki. Ni kaj, slavni pevec svojo energijo in slavo uporablja za ustvarjanje boljšega jutri.