Irec se počuti izkoriščenega. Foto: Reuters
Irec se počuti izkoriščenega. Foto: Reuters
Silvia Berlusconija čakajo volitve.
Italijanski premier je v predvolilno tekmo vpletel tudi zvezdnika. Foto: EPA

Berlusconi je namreč pevca legendarne skupine U2 vpletel v predvolilno bitko. "Gospod Berlusconi, sicer sem počaščen, da sem se pojavil v vaši predvolilni brošuri, kljub temu pa vam moram povedati, da se počutim tudi malce izkoriščeno," je zapisal Bono v pismu, katerega kopija je bila objavljena na naslovnici nedeljske izdaje milanskega časnika Corriere della Sera.

Fotografija zvezdnika se je namreč pojavila v propagadni brošuri Berlusconijeve stranke, ki so jo pred bližajočimi volitvami prejeli milijoni italijanskih volivcev, v njej pa se slavni Irec zahvaljuje tako premierju kot italijanskemu narodu v celoti za pomoč najrevnejšim državam.

Italija mora držati obljubo
Kot je še zapisal Bono, "je zares hvaležen italijanski vladi, ki se je v sklopu skupine najrazvitejših držav na svetu G8 zavezala znatno povečati pomoči revnim afriškim državam, vendar pa bo morala Italija do leta 2010 najmanj podvojiti pomoč, če bo hotela držati svojo obljubo. Tragično je, da se je Italija v zadnjih letih pod vodstvom sedanje vlade uvrstila na zadnje mesto seznama najbogatejših 22 držav na svetu po pomoči najrevnejšim," je italijansko oblast neusmiljeno okrcal Bono.

Na očitke so se takoj odzvali predstavniki premierjevega kabineta, ki so zatrdili, da bo Italija ostala trdno zavezana pomoči državam tretjega sveta. Pravijo, da so težave le prehodne, pogojene z ne preveč rožnatim stanjem italijanskega gospodarstva.