Družina bo po novem živela v neposredni bližini gradu Windsor. Foto: EPA
Družina bo po novem živela v neposredni bližini gradu Windsor. Foto: EPA

Družina je zadnja leta živela v razkošni Kensingtonski palači, ki stoji v zahodnem delu Londona, zdaj pa bodo zaživeli nekoliko bolj podeželsko življenje. Njihov novi dom bo v kratkem postala hiša, imenovana Adelaide Cottage, ki stoji na posestvu gradu Windsor, ki velja za uradno rezidenco britanske kraljice Elizabete II.

Windsor je od središča Londona oddaljen nekaj več kot 40 kilometrov, razdaljo od gradu do "koče" Adelaide pa je mogoče peš premagati v desetih minutah, piše BBC.

Stavba Adelaide Cottage je bila zgrajena leta 1831 za ženo kralja Viljema IV., kraljico Adelaide, po kateri nosi ime. Vse od takrat so v njej živele različne kronane glave.

Grad Windsor, ki je od Londona oddaljen slabo uro vožnje z avtomobilom. Foto: Reuters
Grad Windsor, ki je od Londona oddaljen slabo uro vožnje z avtomobilom. Foto: Reuters

Tesen odnos Williama in Elizabete II.

Po poročanju britanskih medijev sta se William in Catherine za ta korak odločila zaradi svojih treh otrok, Georgea, Charlotte in Louisa, saj jima želita omogočiti čim bolj običajno otroštvo. Kraljevi strokovnjaki obenem ocenjujejo, da ta korak nakazuje tudi moč in pomembnost odnosa med Williamom in njegovo babico, kraljico Elizabeto II. Skozi leta sta namreč stkala zelo pristen in tesen odnos, William, ki je drugi v vrsti za britanski prestol, prevzema tudi vse več njenih nalog. Poleg tega naj bi kraljica zelo cenila vnukovo mnenje glede prihodnosti monarhije in reševanja družinskih zapletov.

BBC tudi piše, da je izbira hiše Adelaide Cottage, ki ima besedo cottage (koča) le v imenu, tudi znak, da sta vojvoda in vojvodinja Cambriška pripravljena živeti v za kraljevske standarde dokaj skromnem domu. Adelaide Cottage je za navadne smrtnike seveda velika in razkošna stavba, a še zdaleč ne tako velika in drago opremljena kot na primer vila v Montecitu v Kaliforniji, ki sta jo kupila Williamov brat Harry in njegova žena Meghan, so zapisali.

Prav tako pred vselitvijo družine Cambrige ne bo potrebna kakšna obsežnejša obnova, na dvoru so se že dogovorili tudi o vseh varnostnih vprašanjih.

Šola z bazenom, igriščem za golf, zasebnim gozdom ...

Williama in Catherine je pri izbiri novega domovanja vodila predvsem želja po preprostem življenju na angleškem podeželju, ki je po njunem mnenju najboljši kraj za odraščanje devetletnega Georgea, sedemletne Charlotte in štiriletnega Louisa. Vsi trije otroci bodo morali zamenjati šolo, od septembra bodo hodili v bližnjo zasebno šolo Lambrook, ki učencem nudi mnoge nadstandardne storitve, na primer 25-metrski bazen, igrišče za golf, sadovnjak s čebelnjaki, prašiči in kokošmi, in gozd, v katerem se lahko šolarji sprostijo ob skakanju po blatnih lužah. Šolnina za vse tri otroke bo Williama in Kate letno stala več kot 50.000 funtov (59.000 evrov).

Imata že tri domove

A družina Cambridge se ob selitvi ne bo odpovedala svojima preostalima domovoma - še naprej jim bo pripadala tudi posest Anmer Hall v Norfolku pa tudi prostorno stanovanje v Kensingtonski palači, v katerem so živeli do zdaj. A v Norfolk in London naj bi se po napovedih vračali le še občasno.